lupa x
user

Google poskytne na české projekty podporující digitalizaci 81 milionů Kč

Google poskytne na české projekty podporující digitalizaci 81 milionů Kč

01.11.2022

Redakce

Internetová firma Google podpoří digitalizaci, digitální inkluzi a vzdělávání v digitálních dovednostech v České republice během dvou let částkou 3,3 milionu eur, tedy asi 81 miliony Kč. Zároveň poskytne experty z řad svých zaměstnanců po dobu až šesti měsíců na plný úvazek pro vybranou organizaci. Google to dnes oznámil v souvislosti s Digitálním týdnem českého předsednictví EU v Praze. Podle mezinárodního think-thanku Social Impact Alliance for Central & Eastern Europe se jedná o jeden z největších grantů na podobné účely v Česku v posledních několika letech.

Google poskytne na české projekty podporující digitalizaci 81 milionů Kč

Foto: Shutterstock

Digitalizaci a digitální vzdělávání v minulosti v tuzemsku podpořily například společnosti Microsoft nebo SAP.

„Digitální ekonomika představuje pro Česko obrovský potenciál. Pokud podpoříme sektor e-commerce a informačních technologií, můžeme podle nedávné studie společnosti McKinsey do roku 2030 očekávat navýšení ročního HDP Česka až o 360 miliard korun. Je ale naší odpovědností zajistit, aby byly digitální svět a technologie dostupné opravdu pro všechny,“ uvedl místopředseda vlády pro digitalizaci Ivan Bartoš (Piráti).

Největší část z podpory půjde na účely výzvy Google.org Impact Challenge: Tech for Social Good, která je určena pro lokální projekty podporující digitalizaci, digitální inkluzi a vzdělávání v digitálních dovednostech. Úspěšní žadatelé si mezi sebou rozdělí až dva miliony eur (přibližně 49 milionů Kč). Nejméně jeden vybraný projekt získá celý tým zaměstnanců Googlu, například softwarových inženýrů, produktových manažerů a designérů, z programu Google.org Fellows. Ti budou po dobu až šesti měsíců na plný úvazek a pro bono spolupracovat s organizací a pomohou jí řešit technologické výzvy projektu.

Další část z celkového závazku Google.org je určena na granty organizacím v České republice na podporu vzdělávání a začleňování uprchlíků z Ukrajiny, zejména žen, které hledají uplatnění na trhu práce a které budou moci získat stipendia na získání odborných certifikátů o digitálních dovednostech prostřednictvím neziskové organizace Czechitas a InBaze. Google.org podpoří také dobrovolnickou organizaci Česko.Digital sdružující dobrovolníky z oblasti IT.

V Česku je možné jednotlivé projekty hlásit od 1. listopadu do 20. ledna prostřednictvím webové stránky g.co/ImpactChallenge/Czechia. Poté Google.org ve spolupráci s experty vybere několik organizací, jejichž jména oznámí v druhé polovině příštího roku. V odborné porotě zasednou například vedoucí odboru evropské digitální agendy na Úřadu vlády Jan Míča, sociolog Daniel Prokop, CSR manažer společnosti Livesport Robert Basch nebo zakladatelka a předsedkyně představenstva Czechitas Dita Formánková.

Praha (ČTK)

Hlavní stránka