lupa x
user

Sněmovna jedná o sporné změně výběru rad ČT a ČRo přes deset hodin

Sněmovna jedná o sporné změně výběru rad ČT a ČRo přes deset hodin

01.11.2022

Redakce

Sněmovna projednává v dnešním úvodním kole sporné změny výběru radních České televize a Českého rozhlasu více než deset hodin. Debatu provází zejména opoziční kritika vládní novely, která také například zpřísňuje vymezení organizací navrhující kandidáty. Předloha bude v závěru prvního čtení čelit vedle návrhu ANO a SPD na zamítnutí také požadavku na její vrácení vládě k dopracování, jak jej přednesl Marek Novák (ANO). Předpokládá se ale, že dolní komora tyto návrhy koaliční většinou zamítne a pošle novelu k posouzení do výboru. Nyní však sněmovní jednání přerušila půlhodinová přestávka, kterou si vyžádal klub SPD. Poslanci se opět sejdou v 21:40.

Sněmovna jedná o sporné změně výběru rad ČT a ČRo přes deset hodin

Foto: Shutterstock

Poslanec Stanislav Berkovec (ANO) uvedl, že text předlohy připomíná sociální inženýrství. „Tři konzervativně se tvářící strany ODS, TOP 09 a KDU-ČSL se rozhodly rozbít 20 let fungující systém pro volbu Rady České televize a Rady Českého rozhlasu,“ řekl. Předseda ústavně-právního výboru Radek Vondráček (ANO) se pozastavil mimo jiné nad rozšířením počtu radních veřejnoprávní právní televize na 18, vznikají podle něho „tři teplá místečka“.

„Přinést sem rychlou novelu věnující se pouze změně způsobu volby radních je naprosto nesmyslné,“ řekl další z poslanců ANO Martin Kolovratnik. Podle jeho kolegyně z hnutí Margity Balaštíkové nesmí sloužit veřejnoprávní televize politikům, ale občanům.

Poslankyně SPD Karla Maříková prohlásila, že zatímco lidé řeší kvůli zdražování existenční problémy, vláda svolává mimořádnou schůzi kvůli novele „k ovládání veřejného mínění a okleštění svobody slova a projevu“. „Dala tím opět najevo své mocenské choutky,“ řekla. Varovala před totalitou a nesvobodou slova. Podle Ivety Štefanové (SPD) povedou navrhované změny k tomu, že kabinet bude moci obě veřejnoprávní média více ovládat. Radek Koten ze stejného hnutí uvedl, že zatímco v roce 1989 se bojovalo za pluralitu názorů, nyní se podle něho zavádí cenzura, nálepkování a zesměšňování názorových oponentů.

Koaliční zástupci mluvili o cílech novely zcela opačně. Zpravodaj Jan Lacina (STAN) označil za paradoxní, že opozice brání oslabení vládního vlivu na obě veřejnoprávní média. „Silná a nezávislá média veřejné služby jsou klíčovým stabilizačním faktorem parlamentní demokracie,“ zdůraznil.

Přestávku si vyžádal klub SPD z popudu předsedy hnutí Tomia Okamury, který už dopoledne ohlásil, že poslanci SPD budou bránit přijetí předlohy všemi zákonnými prostředky. Okamura opět obvinil koalici z toho, že se snaží politicky ovládnout veřejnoprávní média, aby si pojistila svou moc. Veřejnoprávní média podle něho musí odrážet všechny názorové proudy.

Každý klub si může podle nepsaných pravidel vyžádat za jednací den přestávky v celkové délce dvou hodin. Hnutí ANO už dřív jednu hodinu vyčerpalo.

Do volby členů rad ČT a ČRo chce vláda zapojit Senát. Senátoři by vybírali třetinu z nich. Nyní volí radní obou veřejnoprávních médií jen poslanci. SPD v horní komoře zastoupení nemá, síla hnutí ANO v Senátu patří k nejmenším.

Praha (ČTK)

Hlavní stránka