lupa x
user

Při pokrývání války na Ukrajině se již vystřídalo přes deset reportérů ČT

Při pokrývání války na Ukrajině se již vystřídalo přes deset reportérů ČT

09.04.2024 , Aktualizováno 08.04.2024

Redakce

Při pokrývání válečného konfliktu na Ukrajině se již vystřídalo více než deset reportérů a reportérek České televize a podobný počet kameramanů. Fungují na způsobu rotace. Uvedla to mluvčí ČT Vendula Krejčová. Ruská agrese na Ukrajině trvá více než dva roky.

Při pokrývání války na Ukrajině se již vystřídalo přes deset reportérů ČT

Foto: Shutterstock 

Příští týden 11. dubna uplyne 20 let od únosu zpravodaje České televize Michala Kubala, kameramana Petra Klímy a Víta Pohanky z Českého rozhlasu ozbrojenci v Iráku. Všichni byli propuštěni 16. dubna.

Příspěvky štábů ČT působících v ozbrojeném konfliktu na Ukrajině jsou podle Krejčové dlouhodobě vysoce ceněné partnerskými televizemi v rámci Evropské vysílací unie (EBU), které je ve svém vysílání na principu zpravodajských výměn také využívají.

Na pokrývání událostí ve válečných konfliktech nebo nebezpečných situacích v zahraničí se podílí redaktoři zahraniční rubriky, ať už stálí zpravodajové nebo redaktoři vyslaní ad hoc z Prahy. “ Nikdo není vysílán do těchto oblastí proti své vůli,“ podotkla mluvčí. Všichni mají pojištění pro práci v nebezpečném prostředí.

Jde o finančně náročné operace, protože vedle nákladů za cestu a ubytování je v některých případech nutné využít pomoci místních pracovníků, u nichž se denní sazba může podle Krejčové pohybovat v řádu stovek eur.

Zpravodajské štáby mají za sebou většinou výcvik pro práci v nepřátelském prostředí, včetně on-line kurzů, které pro ně televize ve spolupráci s armádou nebo i Evropskou vysílací unií zajišťuje.

Praha (ČTK)

Hlavní stránka