lupa x
user

Alkohol bez dokladů, cigarety bez tabákových nálepek, neznačený tabák

Alkohol bez dokladů, cigarety bez tabákových nálepek, neznačený tabák

07.09.2024 , Aktualizováno 06.09.2024

Redakce

Během prázdninových kontrol se karlovarští celníci mimo jiné změřili na kontrolu prodeje vybraných výrobků. V průběhu července a srpna při více než 20 kontrolách zajistili téměř 2 200 kusů nezdaněného alkoholu.

Alkohol bez dokladů, cigarety bez tabákových nálepek, neznačený tabák

V karlovarském regionu v období dvou prázdninových měsíců provedli více než 30 kontrol různých provozoven, z nichž více než polovina kontrol byla pozitivních. Zajistili 1 561 lahví lihovin (více než 900 litrů) a bezmála 660 plechovek piva, k nimž kontrolované osoby nepředložily doklady prokazující jejich zdanění v souladu se zákonem o spotřebních daních. Hodnota zajištěného zboží dosáhla téměř 285 tisíc korun, únik na spotřební dani byl vyčíslen na bezmála 70 000 korun.
Příslušníci oddělení Dohledu nad subjekty Celního úřadu pro Karlovarský kraj zaměřují svou pozornost mimo jiné na kontroly prodeje a značení vybraných výrobků, a to nejen alkoholu, ale také cigaret a tabáku.
Od začátku letošního roku při více než 100 kontrolách zajistili nezdaněný alkohol v hodnotě převyšující 1 milion korun, dále 12 tisíc kusů neznačených cigaret, téměř 13 kg neznačeného tabáku a bezmála 25 tisíc kusů cigaret a více než 1 kg zahřívaných tabákových výrobků značených nesprávným způsobem (neplatnou tabákovou nálepkou).
Prodejci alkohol i tabákové výrobky nabízeli pod pulty svých provozoven, ale měli je také ukryté v krabicích a regálech mezi ostatním zboží, či v krabicích ve skladech.
Celková hodnota zajištěného zboží dosáhla téměř 1,5 milionu korun, únik na spotřební dani, jež by vznikl jeho uvedením do prodeje, byl vyčíslen na bezmála 380 tisíc korun.
Zajištěné zboží skončilo ve skladu celní správy a zjištěná porušení kontrolovaných subjektů budou celníci dále řešit ve správním a daňovém řízení.
Zdroj: Celní správa ČR
Hlavní stránka