lupa x
user

Podvodníci zneužili jméno celní správy k vymáhání peněz za pokuty

Podvodníci zneužili jméno celní správy k vymáhání peněz za pokuty

17.08.2024 , Aktualizováno 16.08.2024

Redakce

Celní správa ČR informuje, že veřejnosti je voláno z podvodných telefonních čísel s cílem vylákat peníze za neuhrazené pokuty, přičemž je zneužito jméno celní správy.

Podvodníci zneužili jméno celní správy k vymáhání peněz za pokuty

Foto: Shutterstock

Aktuálně celníci evidují desítky telefonických i písemných dotazů fyzických osob, kterým je voláno z automatu neznámou osobou vystupující jménem celní správy. Podvodníci upozorňují občany na nezaplacené „velké pokuty“, nebo že přijdou o body z bodového systému řidiče, pokud nezaplatí dlužnou částku prostřednictvím telefonu či na podvodném odkazu https://konta-ridice-gov-cz.eu

V některých případech je jim sděleno i údajné číslo bankovního účtu celního úřadu, na který podvodníci vyžadují platbu dlužné částky v časově omezeném úseku.

Důrazně upozorňujeme, že se jedná o podvod s cílem vylákat z důvěřivých občanů finanční prostředky. Celní správa ČR v rámci dělené správy vymáhá pokuty, poplatky a odvody uložené jinými státními institucemi. S veřejností však nekomunikuje prostřednictvím telefonu či zasíláním SMS zpráv a nepožaduje platby přes telefon.

Výši případných nedoplatků si veřejnost může zjistit na místně příslušném celním úřadě, nebo na cPortalu po autorizovaném přihlášení.

Zdroj: Celní správa ČR

Hlavní stránka