lupa x
user

Ve Svitavách vzniklo Centrum duševního zdraví. Pomáhá i rodinám a blízkým

Ve Svitavách vzniklo Centrum duševního zdraví. Pomáhá i rodinám a blízkým

15.09.2024 , Aktualizováno 13.09.2024

Redakce

Ve Svitavách vzniklo Centrum duševního zdraví. Nabízí pomoc lidem, kterým do života vstoupilo vážné duševní onemocnění. „Naše služby poskytuje tým zdravotníků a sociálních pracovníků zdarma nejen klientům z celého okresu Svitavy, ale i jejich rodinám a blízkému okolí,“ konstatoval vedoucí Centra duševního zdraví Svitavy Štěpán Plecháček.

Ve Svitavách vzniklo Centrum duševního zdraví. Pomáhá i rodinám a blízkým

Cílem centra je, aby práce s jejich klienty byla co nejkomplexnější.

Jeho záměrem je podporovat klienty v jejich individuálních přáních, pomáhat jim se získáním práce, smysluplným trávením volného času nebo hledáním stabilního bydlení. Zároveň chce klienty podporovat při léčbě a na cestě k zotavení se z duševního onemocnění.

Podpora však míří také k blízkým a rodinám klientů, kterým se často pozornosti nedostává. V Centru duševního zdraví působí sociální pracovníci, psychiatrické sestry, peer konzultant, psychiatr a psycholog. V této kombinaci je tak zcela novým typem zdravotně-sociální služby pro celé Svitavsko.

Třetí centrum duševního zdraví v Pardubickém kraji

První myšlenka na vznik tohoto zařízení se začala rodit už v roce 2012. „Zrod centra by nebyl možný bez podpory, které se nám v regionu dostává. Velký dík patří Pardubickému kraji,“ uvedla za provozovatele Centra duševního zdraví Svitavy ředitelka Oblastní charity Polička Petra Zahradníková.

„Mám obrovskou radost, že jsme v Pardubickém kraji otevřeli už třetí centrum duševního zdraví, a to ve třetím okrese. Zanedlouho přibude i čtvrté. Velmi mě to těší, protože Pardubický kraj je v tomto směru jedinečný v rámci celé České republiky,“ řekl radní Pardubického kraje zodpovědný za sociální péči a neziskový sektor Pavel Šotola.

Vzájemná spolupráce na bázi partnerství

„Chtěl bych poděkovat celému týmu svitavského centra za trpělivost. Projekt byl připravován několik let. Přibrzdil ho moment, kdy vyschl finanční pramen z Evropské unie. Protože však v Pardubickém kraji bereme velmi vážně reformu psychiatrické péče a dává nám smysl podporovat projekty zaměřené na péči o duševní zdraví, rozhodli jsme se podpořit vznik centra prostředky z krajského rozpočtu,“ podotkl Pavel Šotola, který si váží i skvělé vzájemné spolupráce poskytovatelů těchto služeb. „Je cenné, že fungujeme na bázi partnerství, posloucháme se, hledáme společně cesty a to přináší ovoce,“ dodal krajský radní.

Více informací o Centru duševního zdraví Svitavy najdete na webu Centra duševního zdraví Svitavy.

Zdroj: Pardubický kraj

Hlavní stránka