lupa x
user

Dětem a jejich rodinám v Gaze poskytujeme první psychologickou pomoc. 7 500 lidí se zúčastnilo aktivit financovaných dárci z Česka

Dětem a jejich rodinám v Gaze poskytujeme první psychologickou pomoc. 7 500 lidí se zúčastnilo aktivit financovaných dárci z Česka

11.09.2024

Redakce

Konflikt v Pásmu Gazy si vybírá katastrofální daň na dětech. Všechny děti v Gaze jsou vystaveny traumatickým zážitkům z války, jejichž následky si ponesou po celý život. Téměř každé dítě v Pásmu Gazy je vystaveno hlubokému utrpení a traumatu, bylo svědkem bombardování a ničení domovů či škol a opakovaně čelí nucenému vysídlení a vážnému nedostatku základních potřeb, jako jsou potraviny, voda a léky. Kromě těchto základních komodit potřebují děti v Gaze i naléhavou psychologickou pomoc.

Dětem a jejich rodinám v Gaze poskytujeme první psychologickou pomoc. 7 500 lidí se zúčastnilo aktivit financovaných dárci z Česka

Spolupracujeme s organizací War Child

Ve spolupráci s organizací War Child poskytujeme první psychologickou pomoc dětem a jejich rodinám. Kde je to z bezpečnostního hlediska možné, organizujeme také volnočasové aktivity pro děti, které jim pomáhají zvládnout situaci.

Děti si mohou v bezpečném prostředí hrát, učit se a setkávat se s dalšími dětmi, což je pro jejich psychiku zásadní. Ze sbírky SOS Gaza posíláme další peníze na pokračování projektu a plánujeme se zapojit, pokud to bude možné, do zajištění provizorního vzdělávání na místě.

Naše pomoc v číslech

  • Celkem jsme podpořili pomoc 7544 dětem a jejich rodinným příslušníkům, z nichž 92 mělo nějakou formu postižení.
  • Aktivit psychologické první pomoci se zúčastnilo 3034 dětí a 1621 dospělých (rodinných příslušníků).
  • Volnočasových aktivit se zúčastnilo 2889 dětí.
  • Přes 600 dětí obdrželo celkem 279 rozdaných balíčků s vybavením pro volnočasové aktivity.

Pomáháme ve školách

Zaměřili jsme se na pomoc vysídleným dětem a jejich rodinám, které hledaly útočiště v jedenácti školách v Rafáhu, ve střední oblasti Pásma Gazy a v jednom stanovém táboře v Chán Júnis-Al-Karárá, a to od začátku projektu až do poloviny června.

Situace se však dramaticky změnila po invazi do Rafáhu na začátku května. Veškeré místní obyvatelstvo, včetně dříve vysídlených osob, bylo nuceno hledat si nové útočiště, a oblast naší pomoci tak musela být rozšířena o další zóny, jako jsou Rafáh al-Mavásí, Chán Júnis al-Mavásí, Chán Júnis al-Karárá, Dajr al-Baláh.

Vzhledem k obrovským potřebám na místě a spolupráci s partnerskou organizací War Child, jež se osvědčila, jsme se rozhodli tento projekt prodloužit a financovat jej dalšími téměř dvěma miliony korun (75 000 EUR).

Humanitární situace v Gaze se stále zhoršuje. Izraelská vojenská operace má za následek civilní oběti, vysídlení, ničení domů a civilní infrastruktury.

• 90% obyvatel Gazy, z nichž polovina jsou děti, je nuceně vysídleno.

• 88,5 % pásma je v současné době vedeno pod příkazem k nucenému vysídlení nebo označeno jako zóny se zákazem vstupu, což civilní obyvatelstvo nutí k tomu, aby se přesídlilo do malé, přelidněné oblasti, kde se hustota obyvatelstva zvýšila na 30-34 000 lidí na čtvereční kilometr.

• Přes 70 000 domů bylo zničeno, stejně jako velká část civilní infrastruktury.

• Přes 40 000 Palestinců bylo zabito a přes 93 000 zraněno.

• V současné době je v Gaze kritický nedostatek zdravotnického materiálu, potravin, vody a hygienických prostředků a bezprostředně hrozí vypuknutí dětské obrny.

Školy jsou v troskách, děti přicházejí o vzdělání

Děti žijící v Gaze trpí i tím, že nemohou chodit do školy. Přišly tak už o jeden školní rok a očekáváme, že se školní výuku nepovede obnovit ani příští rok, protože školní infrastruktura je v troskách. Kromě vzdělání přicházejí také o pravidelný režim, o školní stravování, o kontakt s učiteli a vrstevníky.

Jednáme o rozšíření našich programů v Gaze a navázání spolupráce s dalšími partnerskými organizacemi, abychom mohli rozšířit naši pomoc dětem v oblasti jak provizorního, tak v budoucnu i formálního vzdělávání. S touto formou pomoci máme dlouholeté zkušenosti a vzdělávání v mimořádných situacích organizujeme v řadě zemí, kde působíme.

Vyhlásili jsme sbírku SOS Gaza

Naše pomoc v Gaze začala v prosinci loňského roku, kdy jsme částkou 100 000 EUR podpořili mezinárodní organizaci War Child, která pomáhá dětem žijícím ve válečných konfliktech po celém světě. S organizací spolupracujeme například na Ukrajině a v dalších zemích.

V dubnu 2024 jsme otevřeli sbírku SOS Gaza, dárci mohou přispět na číslo konta 62621515/0300. Na sbírkovém kontě se do dnešního dne sešly téměř dva miliony korun.

Apelujeme na uzavření příměří

Humanitární pracovníci stejně jako ostatní obyvatelé Gazy čelí katastrofální bezpečnostní situaci, sami s rodinami opakovaně prchají z míst aktivních bojů a pracují ve zcela provizorních podmínkách.

Od začátku konfliktu bylo zabito minimálně 289 humanitárních pracovníků a 885 zdravotníků.

Nedostupnost pohonných hmot omezuje možnost dopravení humanitární pomoci, výpadky internetu, signálu a elektřiny znesnadňují komunikaci. V neposlední řadě je komplikované sehnat materiál potřebný pro zajištění pomoci.

Bez uzavření trvalého příměří není možné dětem poskytnout pomoc, kterou zoufale potřebují.

Civilisté musí být chráněni, rukojmí propuštěni a musí být zajištěna bezpečná přeprava a distribuce humanitární pomoci.

Zdroj: Člověk v tísni

Hlavní stránka