lupa x
user

RIA Novosti: Ruská moderátorka Sobčaková se vrátila do vlasti

RIA Novosti: Ruská moderátorka Sobčaková se vrátila do vlasti

08.11.2022 , Aktualizováno 07.11.2022

Redakce

Ruská moderátorka a opoziční aktivistka Xenija Sobčaková se vrátila do vlasti, informuje s odvoláním na svědky agentura RIA Novosti. Koncem října Sobčaková uprchla do Litvy, když u ní policie provedla domovní prohlídku v souvislosti se stíháním jednoho z jejích spolupracovníků.

RIA Novosti: Ruská moderátorka Sobčaková se vrátila do vlasti

Foto: Shutterstock

Sobčaková podle RIA Novosti přešla hranici s Lotyšskem se svým manželem Konstantinem Bogomolovem. Informace o jejím návratu do Ruska zveřejnil také portál RBK s odvoláním na jednoho ze známých Sobčakové nebo agentura TASS. Matka Sobčakové, členka Rady federace Ljudmila Narusovová, minulý týden mluvila o tom, že se dcera „vrátí velmi brzy“.

Sobčaková, která je držitelkou izraelského pasu, z Ruska odjela 25. října a přes Bělorusko se dostala do Litvy. Její vilu nedaleko Moskvy prohledala policie v souvislosti s případem Kirilla Suchanova, marketingového ředitele mediální skupiny Sobčakové. Policie ho tehdy zadržela kvůli podezření z vydírání činitelů prostřednictvím sítě Telegram. Sobčaková, kterou ruské úřady kvůli ničemu nestíhají, zatčení svého spolupracovníka označila za další formu nátlaku na ruská média.

Jedenačtyřicetiletá Sobčaková je dcerou bývalého starosty Petrohradu Anatolije Sobčaka, jehož poradcem byl v 90. letech současný ruský prezident Vladimir Putin. Působila jako moderátorka populárních pořadů. Po volbách do Státní dumy v roce 2011 se začala angažovat v protestních a opozičních hnutích. Několik let pracovala pro nezávislou televizi Dožď. V roce 2018 kandidovala coby tvář liberální opozice proti Putinovi v prezidentských volbách. V médiích se objevila obvinění, že její kandidatura byla dohodnutá s Kremlem a měla volby legitimizovat, což Sobčaková popírá.

Moskva (ČTK)

Hlavní stránka