lupa x
user

Rusko zadrželo novináře Forbesu, údajně šířil nepravdivé zprávy o armádě

Rusko zadrželo novináře Forbesu, údajně šířil nepravdivé zprávy o armádě

28.04.2024 , Aktualizováno 26.04.2024

Redakce

Ruské úřady zadržely novináře ruskojazyčné verze časopisu Forbes kvůli podezření z šíření falešných zpráv o ruské armádě, informoval web tohoto magazínu. Důvodem je podle novinářova právníka sdílení zprávy o vraždění civilistů v ukrajinském městě Buča na platformě Telegram.

Rusko zadrželo novináře Forbesu, údajně šířil nepravdivé zprávy o armádě

Foto: Shutterstock 

Reportér Sergej Mingazov je nyní ve vazební věznici v Chabarovsku na ruském Dálném východě. Při domovní prohlídce mu byl zabaven počítač a telefon, stejně jako vybavení jeho manželky a dětí. Forbes uvedl, že se časopisu novináře nepodařilo kontaktovat.

Rusko krátce po svém vpádu na Ukrajinu z 24. února 2022 tvrdě zasáhlo proti veškeré kritice toho, co oficiálně nazývá „speciální vojenskou operací“. Za šíření takzvaných fake news o působení ruských sil na Ukrajině hrozí v Rusku až desetiletý trest odnětí svobody, za falešné zprávy přitom ruské úřady označují veškeré informace o ruské válce proti Ukrajině, které nejsou v souladu s verzí ruského ministerstva obrany.

Mingazov na telegramu podle svého právního zástupce sdílel zprávu o masakru civilistů v Buči nedaleko Kyjeva během ruské okupace v prvních měsících války. Ruské ministerstvo obrany tvrdilo, že ani jediný civilista během pobytu ruské armády ve městě nedošel k úhoně. Záběry se zavražděnými lidmi, ležícími v ulicích města po stažení ruských sil od Kyjeva, odmítli v Moskvě jako podvrh a provokaci.

Mingazovův telegramový kanál obsahuje desítky příspěvků týkajících se Buči, píše agentura Reuters. Není jasné, kvůli kterému z nich reportéra ruské úřady zadržely.

Moskva (ČTK)

Hlavní stránka