lupa x
user

Kosmická loď Orion se podruhé přiblížila k Měsíci a zahájila návrat k Zemi

Kosmická loď Orion se podruhé přiblížila k Měsíci a zahájila návrat k Zemi

07.12.2022

Redakce

Kosmická loď Orion v pondělí proletěla necelých 130 kilometrů nad povrchem Měsíce nad jeho odvrácenou stranou, bylo to druhé přiblížení. Během svého posledního velkého manévru Orion zapnul na tři a půl minuty hlavní motor, využil gravitace zemské družice a zahájil návrat k Zemi. O průběhu testovací mise bez lidské posádky v rámci programu Artemis na svých stránkách informoval americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA).

Kosmická loď Orion se podruhé přiblížila k Měsíci a zahájila návrat k Zemi

Foto: Shutterstock

„Orion míří domů! Tým dosáhl dalšího významného úspěchu,“ uvedl k manévru ředitel NASA Bill Nelson. „Až Orion za několik dní znovu vstoupí do zemské atmosféry, vrátí se zpět více horký a rychlejší než kdykoli předtím. Bude to poslední zkouška, než na jeho palubu posadíme astronauty,“ dodal Nelson.

Mise Artemis byla zahájena 16. listopadu, kdy modul z Floridy vynesla raketa Space Launch System (SLS). Orion bude nyní provádět pouze drobné korekce kurzu, dokud v neděli 11. prosince nepřistane v Tichém oceánu u amerického San Diega. Jeho sestup bude brzdit sada padáků a na hladině ho vyzvedne loď amerického námořnictva.

Modul za 26 dní mise urazí 2,2 milionu kilometrů a pokořil rekord vesmírného plavidla navrženého pro posádku ve vzdálenosti od Země, který v roce 1970 stanovil let Apollo 13. Orion byl od Země 432.000 kilometrů, píše AFP. Na palubě jsou místo posádky jen figuríny, cílem je otestovat podmínky pro návrat člověka na Měsíc.

Mise Artemis I měla prověřit vše od rakety a modulu přes fungování řídicího střediska na Zemi po dopady na budoucí posádku. Systémy modulu se NASA snaží zatížit na maximum. Celý program Artemis pak kromě návratu astronautů na Měsíc cílí na založení dlouhodobé lunární kolonie jako odrazového můstku pro ještě ambicióznější program letů na Mars.

Washington (ČTK)

Hlavní stránka