lupa x
user

K boji s antisemitismem lze používat TikTok, zaznělo na konferenci v Praze

K boji s antisemitismem lze používat TikTok, zaznělo na konferenci v Praze

24.01.2023

Redakce

Používat sociální sítě k boji proti antisemitismu a ke vzdělávání o holokaustu je obrovská příležitost. Mladí lidé mají zájem se vzdělávat a mnoho z nich používá aplikaci pro sdílení krátkých videí TikTok. Na konferenci Evropského židovského sdružení (EJA) v Praze to uvedla Julie Grayová, autorka biografie československého přeživšího holokaustu Gidona Leva, který v dětství strávil čtyři roky v terezínském ghettu. Z Grayové a Leva se stali partneři a společně založili tiktokový kanál zaměřený na vzdělávání mladých lidí o holokaustu. Aktuálně mají na 413.000 sledujících a podle Grayové více zhlédnutých videí za 60 dní, než byl počet návštěv muzea holokaustu ve Washingtonu za poslední čtyři roky.

K boji s antisemitismem lze používat TikTok, zaznělo na konferenci v Praze

Foto: Shutterstock

Uspořádat letošní konferenci EJA v Praze a v Terezíně předseda organizace Menachem Margolin zdůvodnil tím, že si spoustu lidí v souvislosti s holokaustem vybaví vyhlazovací tábor v Osvětimi, ačkoliv se zlo vůči Židům projevovalo po celé Evropě. Jedním z cílů návštěvy Památníku Terezín je poskytnout účastníkům konference vhled do fungování nacistické propagandy. První den konference byl věnován zejména debatám o antisemitismu v současnosti a způsobům, jak proti němu bojovat.

Lev, který nyní žije v Izraeli, se narodil v Karlových Varech v roce 1935 a ve svých šesti letech byl přivezen do Terezína, kde strávil čtyři roky svého života. Účastníkům konference popsal některé vzpomínky na Karlovy Vary a Prahu po podpisu mnichovské dohody. Přestože byl tehdy malé dítě, pamatuje si strach svých rodičů i nápisy zakazující vstup Židům. Popsal také stísněné podmínky v Terezíně a situaci, kdy se na něj kvůli obavám z bití nepodíval jeho otec, který tam byl odvezen dříve na práci. Další část svého příběhu Lev popíše při úterní návštěvě Terezína.

Grayová, která v minulosti pracovala v Hollywoodu a má podle svých slov blízko k digitálním technologiím, popsala, jak prostřednictvím TikToku s Levem vzdělávají mladé lidi o holokaustu. „Jeho účet se stal virálním, protože se nebál používat memes a tancovat,“ řekla. Dodala, že toto odlehčení pomohlo přimět mladé lidi, aby se zajímali o těžké téma. Jeden z jejich posledních projektů se zaměřil na různé bývalé koncentrační tábory v Evropě; mladí průvodci v jednu minutu dlouhých videích popisují, co se na místě za druhé světové války dělo. „Samozřejmě to nelze všechno popsat v jedné minutě, ale je to ochutnávka,“ uvedla Grayová. Za úspěch považuje, když se jí mladí lidé ozývají a chtějí se dozvědět víc, například, jaké si mohou o tématu přečíst knihy.

Hosty na konferenci přivítala izraelská velvyslankyně Anna Azariová. Poznamenala, že je pro ni radost v Praze pracovat, jelikož Česká republika patří k zemím, které jsou nepřátelštější k Židům a Izraeli. Poukázala na československou vojenskou pomoc vznikajícímu Izraeli a uvedla, že nyní je Česká republika lídrem v pomoci Ukrajincům.

Večer EJA udělila cenu krále Davida za přínos v boji proti antisemitismu společnosti Adidas, jelikož tento výrobce sportovního oblečení loni rozvázal spolupráci s americkým rapperem Kanyem Westem po jeho antisemitských výrocích. Cenu převzala zástupkyně Adidasu Amanda Rajkumarová. „V tomto případě nemámě žádné pochybnosti o tom, že jsme učinili správné rozhodnutí,“ řekla a dodala, že si ceny velmi váží.

Praha (ČTK)

Hlavní stránka