lupa x
user

Austrálie chce po Googlu a Twitteru vědět, jak bojují proti zneužívání dětí

Austrálie chce po Googlu a Twitteru vědět, jak bojují proti zneužívání dětí

23.02.2023

Redakce

Australské úřady vyzvaly dopisy americké firmy Google a Twitter, aby jim poskytly informace o tom, jakým způsobem bojují proti zneužívání dětí na internetu. Informuje o tom agentura Reuters, podle níž se Austrálie podobným způsobem snaží vytvářet tlak i na další internetové společnosti.

Austrálie chce po Googlu a Twitteru vědět, jak bojují proti zneužívání dětí

Foto: Shutterstock

„Elon Musk označil boj proti sexuálnímu zneužívání dětí za jednu z hlavních priorit a tohle je pro něj příležitost vysvětlit, co skutečně dělá,“ uvedla na adresu majitele Twitteru australská komisařka pro internetovou bezpečnost Julie Inmanová Grantová.

Je podle ní v zájmu této společnosti a stejnojmenné sociální sítě, aby prokázaly, že se jim daří mazat příspěvky obsahující sexuální zneužívání dětí, jinak by se mohlo stát, že se od nich odvrátí inzerenti.

Inmanová Grantová, která do roku 2016 vedla oddělení Twitteru pro veřejnou politiku, poslala podobné dopisy také dalším firmám, včetně společnosti Google, které patří YouTube, a čínské firmě se stejnojmennou sociální sítí TikTok.

Twitter na dotaz Reuters k dopisu zatím nereagoval, v Austrálii od rozsáhlého propouštění po Muskově převzetí firmy nemá ani pobočku. Google i TikTok uvedly, že pro materiály se zneužíváním dětí není na jejich webech místo a že využívají technologie, které jsou zaměřené na vyhledávání a odstraňování takových příspěvků.

Loni australská komisařka podobné výzvy zaslala i firmám Apple, Microsoft a Meta, která je vlastníkem Facebooku. Jejich postupy posléze označila za nedostatečné.

Nové australské zákony umožňují komisařce pro internetovou bezpečnost vynutit si na internetových společnostech poskytnutí podrobných informací o tom, jak často se materiály se zneužíváním dětí na jejich platformách objevují, i o opatřeních, která v boji proti nim přijímají. Firmám, které by nespolupracovaly, hrozí pokuta až 700.000 australských dolarů (10,7 milionu Kč) denně.

Sydney (ČTK)

Hlavní stránka