lupa x
user

Češi si mohou své počítačové dovednosti otestovat v mezinárodním projektu

Češi si mohou své počítačové dovednosti otestovat v mezinárodním projektu

03.04.2023

Redakce

Čeští školáci, studenti a učitelé mají ode dneška možnost zapojit se do mezinárodního testu počítačových dovedností IT Fitness Test. Hlavním cílem projektu je změřit digitální dovednosti dětí a dospělých a na jejich základě zhodnotit jejich připravenost na další studium a zaměstnání. Organizátoři plánují do letošního ročníku projektu zapojit 20.000 žáků a studentů v Česku, oznámili na dnešní tiskové konferenci.

Češi si mohou své počítačové dovednosti otestovat v mezinárodním projektu

Foto: Shutterstock

Partnery letošního testování jsou Česko.Digital, Asociace pro aplikovaný výzkum v IT (AAVIT) a Microsoft ČR a SR. Znalosti v IT se v tomto roce budou zjišťovat také v Polsku, Maďarsku, na Slovensku a na Ukrajině, uvedli dnes zástupci těchto organizací, ministerstva školství (MŠMT) a ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV).

Podle Terezy Gagnon z organizace Česko.Digital je IT Fitness Test ověřeným způsobem testování digitálních dovedností, který poskytuje reálný obraz o tom, jaké IT znalosti čeští žáci a studenti mají. Otestovat se ale podle ní mohou i zájemci z řad veřejnosti.

Výsledky testu budou podle zmocněnce pro digitální vzdělávání a digitalizaci při MŠMT Martina Úlovce sloužit k porovnání úrovně znalostí českých školáků a dětí ze sousedních zemí. Na jejich základě pak bude možné schopnosti Čechů v práci s digitálními technologiemi cíleně rozvíjet. Podle zástupců MŠMT mohou díky zjištěním z testu ředitelé škol upravovat školní plány cíleně pro své žáky a také adresně posilovat dovednosti učitelů.

Čeští účastníci projektu mají k testu přístup ode dneška, v dalších čtyřech evropských zemích testování zahájí v dalších dubnových dnech, sdělil Jaromír Hanzal z AAVIT. Respondenti mohou své IT dovednosti ověřovat do října. Ti, kteří test vyplní do července, za svou práci získají certifikát a budou soutěžit o ceny.

Za projektem IT Fitness Test stojí podle Gagnon slovenská organizace Digitální koalice, která digitální znalosti lidí zkoumá 11 let a za tu dobu test vyplnilo přes 400.000 lidí. Česko se mezinárodního testování poprvé účastnilo v roce 2022. Tehdy test vyplnilo asi 8000 českých žáků a studentů. Celkem si loni své IT znalosti a dovednosti ověřovalo celkem 115.000 obyvatel zemí takzvané Visegrádské čtyřky.

V ČR je podle statistik MŠMT zhruba 4200 základních a 1300 středních škol. Ke konci září 2022 navštěvovalo podle úřadu ZŠ 1,007.778 školáků a SŠ 463.181 studentů.

Žáci prvního stupně ZŠ v Česku se musí od letošního 1. září učit podle nového vzdělávacího plánu, v němž se klade důraz na informatiku. Od září 2024 bude totéž povinné i pro děti na druhém stupni ZŠ a na gymnáziích od září 2025. Školy se postupně do výuky nové informatiky zapojují od září 2021, nyní se tak učí ve zhruba 3000 školách.

Takzvanou malou revizi rámcových vzdělávacích programů (RVP), ve které se klade důraz na informatiku, schválilo ministerstvo v roce 2021. Zástupci některých školských organizací ale tehdy kritizovali to, že na úkor výuky informatiky se redukuje učivo v předmětech, jako je fyzika, přírodověda a zeměpis.

Praha (ČTK)

Hlavní stránka