lupa x
user

Vydavatelské domy požadují stažení velké mediální novely

Vydavatelské domy požadují stažení velké mediální novely

21.09.2023

Redakce

Vydavatelé zastoupení v profesních asociacích Sdružení pro internetový rozvoj (SPIR) a Unie vydavatelů (UV) požadují po vládě stažení takzvané velké mediální novely z legislativního procesu. Návrh novel zákonů o České televizi, o Českém rozhlasu a o rozhlasových a televizních poplatcích je podle nich nepřiměřený a vychyluje rovnováhu mezi komerčními a veřejnoprávními vydavateli zpravodajství. Podobně jako velké komerční televize vydavatelé požadují, aby mu předcházela odborná diskuse za jejich účasti. Vydavatelé to dnes uvedli v tiskové zprávě. Vyjádření ministerstva kultury, předkladatele návrhu, ČTK shání.

Vydavatelské domy požadují stažení velké mediální novely

Foto: Shutterstock

Vydavatelé podle prohlášení vnímají veřejnoprávní význam ČT a ČRo v demokratickém uspořádání státu a nijak nezpochybňují význam jejich existence. „V rámci informačního prostředí, které se stále více přesouvá do on-line prostředí, nicméně musejí v rámci rovnováhy fungovat také silná soukromá média. Na rozdíl od veřejnoprávních médií však soukromá média podléhají tržním principům, a o své příjmy musí proto v rámci konkurenčních mechanismů soutěžit,“ uvedli.

Ve spojení s kontinuálním přesunem působení veřejnoprávních médií do internetového prostředí a navrhovaným rozšířením výjimek z umisťování on-line reklamy, která je pro financování médií zcela stěžejní, se vydavatelství obávají toho, že by navržené úpravy mohly mít v důsledku velmi negativní dopad na soukromoprávní média, která tvoří nezbytnou součást mediálně-informační scény.

„Předložený návrh novely zákona o České televizi a Českém rozhlasu a zákona o rozhlasových a televizních poplatcích v této podobě je podle našeho názoru zcela nepřiměřený, neprojednaný s dotčenými subjekty a představoval by zásadní narušení stability celého mediálního sektoru. S předloženým návrhem novely tedy kategoricky nesouhlasíme a žádáme jeho stažení z legislativního procesu a důkladné přepracování,“ napsali vydavatelé.

Novely, které nedávno představilo ministerstvo kultury jako návrh vládní koalice, mimo jiné zvyšují poplatek pro ČT ze 135 na 160 korun a o deset Kč na 55 Kč měsíční rozhlasový poplatek. Rozšiřují také skupinu povinných poplatníků.

Praha (ČTK)

Hlavní stránka