lupa x
user

Ve Stockholmu oznámí nositele Nobelovy ceny za fyziku

Ve Stockholmu oznámí nositele Nobelovy ceny za fyziku

03.10.2023

Redakce

Letošní vyhlašování Nobelových cen dnes pokračuje oznámením laureáta ceny za fyziku. Mezi favority jsou vědci, kteří se zabývají spintronikou, díky níž se dá vylepšit paměť počítačů a mobilních telefonů. Pozornost poutá i vývoj kvantového kaskádového laseru. V loňském roce ocenění dostali Francouz Alain Aspect, Američan John Clauser a Rakušan Anton Zeilinger za experimenty s provázanými fotony.

Ve Stockholmu oznámí nositele Nobelovy ceny za fyziku

Foto: Shutterstock

Podle Společnosti Clarivate Analytics, která předpovídá laureáty Nobelovy ceny na základě významného dopadu citací na výzkum, má šanci na zisk letošní ceny za fyziku mimo jiné britský experimentální fyzik Stuart Parkin za výzkum v oblasti spintroniky, která využívá vlastností elektronů k uchovávání, přenosu a zpracování informace.

Dalším favoritem je podle Clarivate Analytics italsko-americký vědec Federico Capasso, který přispěl k vynálezu a zlepšení kvantového kaskádového laseru.

Společnost Clarivate Analytics zmiňuje také jako nadějnou uchazečku Američanku Sharon Glotzerovou, která demonstrovala roli entropie při samoorganizaci hmoty.

Podle agentury AFP se před vyhlášením Nobelovy ceny za fyziku upíná pozornost kromě spintroniky na antarktické zařízení IceCube, kde se vědcům podařilo vůbec poprvé zaznamenat vysokoenergetická neutrina, která nepocházejí z naší sluneční soustavy.

V pondělí dostali Nobelovu cenu za fyziologii a lékařství maďarsko-americká biochemička Katalin Karikóová a americký imunolog Drew Weissman, kteří položili základy pro vývoj mRNA vakcín proti nemoci covid-19.

Ocenění, které je letos dotované 11 miliony švédských korun (23 milionů Kč), bude tento týden znát své laureáty ještě za chemii, za literaturu a za mír; na závěr příští týden v pondělí také za ekonomii. Ceny budou slavnostně předány 10. prosince, v den výročí úmrtí švédského vynálezce dynamitu Alfreda Nobela, na základě jehož závěti vznikly.

Stockholm (ČTK)

Hlavní stránka