lupa x
user

Aršík se Shakesperarovými postavami získal prestižní ocenění

Aršík se Shakesperarovými postavami získal prestižní ocenění

26.07.2024

Redakce

Nejkrásnějším aršíkem za rok 2023 je aršík z emise Shakespearovské hry. Společné první místo obsadila tato emise na mezinárodní soutěži Premio Internationale d´Arte Filatelica, Asiago. Udílení cen proběhlo 21. července 2024 v historických prostorách radnice v italském městě Asiago, kde toto ocenění převzali zástupci České pošty ze Známkové tvorby – Martin Holý a Jan Ištvánek.

Aršík se Shakesperarovými postavami získal prestižní ocenění

Do této soutěže se hlásí poštovní správy, které do jednotlivých kategorií nominují vybrané poštovní známky. Jak zdůraznila odborná porota, aršík nominovaný Českou poštou byl oceněn za bohatou, vyčerpávající a originální prezentaci díla. Autorka Marina Richterová na aršíku připomíná některé ze slavných postav na pomezí komedie a tragédie, ale také některá témata, prostředí a postavy alžbětinského divadla.

Aršík obsahuje čtyři známky, z nichž dvě známky mají nominální hodnotu zastoupenou písmeny E a dvě známky jsou zastoupeny písmeny Z. Při tvorbě aršíku se autorka inspirovala kresbami s fragmenty ručně vyřezávané koláže. Pozadím děje je kulisa gotizujících oken s trojlístky odkazující na dobu, do které Wiliam Shakespeare zasadil hry Král Lear, Romeo a Julie, nebo Macbeth. Vlevo na aršíku stojí královna s maskou Kleopatry a šaškovskou holí. Pod známkou vystupuje Benátská laguna a bazilika San Giorgio Maggiore s proslulou zvonicí. Panorama zastřešuje šperk v podobě katolického kříže. Vpravo se zlověstně mračí postava s loutnou. Plášť halí masky Othella, Julia Caesara, čarodějnice a lorda Macbetha. Uprostřed nahoře sedí prosvětlená postava elfa. Dole se pitvoří šašek s maskou krále.

Aršík byl vydán v počtu 24 000 kusů, v současné době je v prodeji již jen 1 500 kusů. Zájemci si jej mohou zakoupit na specializovaných přepážkách České pošty s označením FilaPoint, nebo na e-shopu České pošty.

Zdroj: Česká pošta

Hlavní stránka