lupa x
user

Končí lhůta pro nominace Senátu na členy Rady České televize

Končí lhůta pro nominace Senátu na členy Rady České televize

01.11.2023

Redakce

Lhůta, v níž mohou organizace a instituce navrhnout senátní volební komisi až šest kandidátů do Rady České televize, dnes končí. Horní parlamentní komora má v osmnáctičlenné radě obsadit do konce roku tři nově vzniklá křesla. Zbývající tři místa obsadí posléze podle toho, jak se uvolní. Dosud místa v radě zaplňovala výhradně Sněmovna.

Končí lhůta pro nominace Senátu na členy Rady České televize

Foto: Shutterstock

Kandidáty do rad mohou podle zpřísněných podmínek nově navrhovat výhradně organizace s nejméně desetiletou historií, tedy nikoli například nově založené, třeba i účelově jako dosud. Nominační právo budou mít výhradně organizace představující kulturní, regionální, sociální, odborové, zaměstnavatelské, náboženské, vzdělávací, vědecké, ekologické a národnostní zájmy.

Adepty před schvalováním na schůzi Senátu projedná jeho komise pro sdělovací prostředky, s kandidáty uspořádá veřejné slyšení. Na rozdíl od sněmovního mediálního výboru nebude moci provést předvýběr kandidátů, kteří budou k volbě připuštěni v případě splnění zákonných náležitostí.

Rady veřejnoprávní televize a rozhlasu představují nástroj, kterým má veřejnost tyto instituce kontrolovat. Do jejich pravomoci patří například schvalování rozpočtu nebo volba generálních ředitelů.

Praha (ČTK)

Hlavní stránka