lupa x
user

Aukce Antium Aurum nabídne vzácné tolary i střelecké medaile

Aukce Antium Aurum nabídne vzácné tolary i střelecké medaile

08.11.2023

Redakce

Aukce začne dražbou mincí a medailí z období vlády Habsburků.

Aukce Antium Aurum nabídne vzácné tolary i střelecké medaile

Foto: Shutterstock 

Celkem se bude dražit 420 mincí a medailí z období vlády Ferdinanda I., Maxmiliána II., Rudolfa II., Matyáše II., Ferdinanda II., Ferdinanda III., Leopolda I., Josefa I., Karla VI., Marie Terezie, Františka Štěpána Lotrinského, Josefa II., Leopolda II., Františka II./I. Ferdinanda V./I. a Františka Josefa I.

Mezi nejsledovanějšími položkami budou určitě velmi cenné dukátové a tolarové ražby ražené v českých mincovnách (Praha, Kutná Hora, Jáchymov, České Budějovice a Olomouc). Extrémně vzácné jsou například Dukát 1707 Praha, Dukát 1740 Praha, Tolar 1671 Kutná Hora nebo ½ Tolar 1695 Kutná Hora.

Kromě emisí z českého území se budou dražit také další vzácné ražby. K nejatraktivnějším položkám aukce bude patřit určitě 1 Dukát 1711 Hermannstadt. Extrémně vzácný je také Dukát 1881 KB., který je v aukcích dražen velmi zřídka.

Tradičně bude v aukci dražena také rakouská a uherská korunová měna – např. 100 Koruny, jak originály, tak i novoražby. V aukci budou rovněž zastoupeny oblíbené střelecké medaile – dražit se budou např. střelecké medaile z Hornorakouských slavnostních střeleb v Linci vč. původních etují.

Ve druhé části aukce budou jedněmi z vrcholů nabídky zlatá medaile Dokončení stavby chrámu sv. Víta v původní etuji, s vyvolávací cenou 50 000 eur. Dražit se budou rovněž např. novoražby vzácných svatováclavských dukátů a sady původních dukátů Karla IV. (1978 a 1999).

Antium Aurum patří mezi tří největší české aukční síně zaměřené na prestižní numismatiku. Mezi nimi je navíc držitelem rekordu, kdy na její aukci v říjnu roku 2021, byla vůbec poprvé v historii dražena nejvzácnější československá mince 5 Dukát 1937. V konečném výsledku dosáhla historické ceny 850.000 eur bez aukční přirážky.

Více informací k aukci naleznete na www.antiumaurum.cz. Registrace do aukce a samotná dražba položek probíhá na antiumaurum.auex.de.

Zdroj: PROTEXT

Hlavní stránka