lupa x
user

Máme lepšího Napoleona než Ridley Scott! Letošní bitva u Slavkova bude největší od roku 2015.

Máme lepšího Napoleona než Ridley Scott! Letošní bitva u Slavkova bude největší od roku 2015.

24.11.2023

Redakce

Protože půlkulaté výročí v roce 2020 proběhlo navzdory velkým plánům kvůli covidové pandemii ve velmi omezené míře, a protože zájem o tzv. napoleonský re-enactment v Evropě neuvadá – naopak – bude letošní akce co do počtu účastníků v replikách historických uniforem největší od roku 2015, kdy jsme si připomněli 210. výročí. Zaregistrovalo se bezmála 1200 zájemců představující celkem 83 historických jednotek.

Máme lepšího Napoleona než Ridley Scott! Letošní bitva u Slavkova bude největší od roku 2015.

V poli pod Santonem nedaleko Tvarožné, kde „rekonstrukce“ bitvy u Slavkova probíhají desítky let, se utká pěchota – na Napoleonově straně v převážně modrých uniformách, včetně polských, vyzbrojená 380 puškami; na rusko-rakouské straně v převážně zelených a bílých uniformách, vyzbrojená 370 puškami. Početnější rusko-rakouské dělostřelectvo nasadí osm hlavní, francouzské dělostřelectvo pět. A zúčastní se také na tři desítky jezdců na každé straně. Roli Napoleona opět přijal americký historik, herec, a také veterán armády Spojených států, účastník mise v Bosně, Mark Schneider. Nezpochybnitelně nejpřesvědčivější představitel francouzského císaře, který kdy v rámci našeho hobby Napoleonovu uniformu obléká.

Bitva začíná v sobotu 2. prosince 2023 ve 14 hodin. Inspirací pro letošní scénář nám není nic jiného než jeden z trailerů mnohými z nás kritizovaného a nevlídně očekávaného Napoleona Ridleyho Scotta – závěr bitvy u Slavkova, z něhož si režisér vybral legendu o rozstříleném ledu, zpracoval ji po svém. My se legendě věnovat nebudeme, ale předvedeme ve své situaci a se svými možnostmi útok Napoleonových hlavních sil do týlu koaličního levého křídla v prostoru Telnice.

Nový velkofilm jsme ještě neviděli. Ale trailery nabízejí více než dostatečný vhled do pohrdavého přístupu k historii, kterým je Ridley Scott proslulý. Leckdo nad kritikou mávne rukou a řekne, že nejde o dokument a že film má především bavit. My si v Projektu Austerlitz myslíme, že atraktivita se se seriózním přístupem nevylučují, a že poctivost v přístupu a respekt k minulosti jsou předpoklady, které i Hollywood v bezpočtu případů dokázal skloubit se snahou oslovit co nejširší publikum.

Shodou okolností právě v těchto dnech spatřila světlo světa kniha Napoleon Bonaparte z pera historika a viceprezidenta Projektu Austerlitz Jakuba Samka, který spolupořádá vzpomínkové akce nejen na bitvu u Slavkova déle než dvě desetiletí (spoluautor scénářů a koordinátor mj. 200. výročí bitvy u Pultusku, Waterloo, udělení císařských orlic v pařížském muzeu Invalidovna, čtyřikrát vedl vojenskou část akcí ve francouzském městě Rueil-Malmaison, apod.) Kniha je souborem vybraných textů publikovaných na webech Security Magazínu a Projektu Austerlitz. Jejich společným jmenovatelem jsou životní osudy Napoleona a jeho současníků především z hlediska dobového vojenství. Nejen v této publikaci, ale také na bojišti pod Santonem máte příležitost podívat se na to, jak napoleonské války vypadaly a probíhaly mnohem spíše než ve zmíněném filmu Ridley Scotta, kterému knihu posíláme. U nás budete moci porovnat roli Napoleona v podání Joaquina Phoenixe a Marka Schneidera.

Akci připravují v rámci Projektu Austerlitz Středoevropská napoleonská společnost, obce Kučerov, Tvarožná a Prace a Austerlitz z.s. Akci finančně dlouhodobě podporuje Jihomoravský kraj. Partnerem akce je agentura CzechTourism a Ministerstvo pro místní rozvoj.

ČTK ke zprávě vydává obrazovou přílohu, která je k dispozici na adrese http://www.protext.cz.

http://www.ceskenoviny.cz/tiskove/zpravy/mame-lepsiho-napoleona-nez-ridley-scott-letosni-bitva-u-slavkova-bude-nejvetsi-od-roku-2015/2444615

Zdroj: Protext

Hlavní stránka