lupa x
user

České IT firmy budou jednat o obchodní spolupráci v Arménii a Ázerbájdžánu

České IT firmy budou jednat o obchodní spolupráci v Arménii a Ázerbájdžánu

01.02.2024 , Aktualizováno 31.01.2024

Redakce

Zástupci českých firem působících v IT budou jednat o obchodních příležitostech v Arménii a Ázerbájdžánu v rámci podnikatelské mise, která doprovází na cestě na jižní Kavkaz předsedkyni Sněmovny Markétu Pekarovou Adamovou (TOP 09). Dnes o tom v tiskové zprávě informovala Hospodářská komora ČR. Česká delegace odlétá do regionu dnes, pracovní cesta potrvá do pátku. Pekarová Adamová by v rámci cesty měla navštívit i pozorovatelskou misi EU v Náhorním Karabachu, ve které má Česko zastoupení.

České IT firmy budou jednat o obchodní spolupráci v Arménii a Ázerbájdžánu

Foto: Shutterstock 

Hospodářská komora chce v obou zemích představit tamnímu veřejnému i podnikatelskému sektoru katalog 30 českých IT firem a 180 řešení, která nabízejí. Katalog zahrnuje služby českých antivirových společností, výrobu 3D tiskáren, nástroje na analýzu dat o chování zákazníků či produkty českých herních vývojářů.

V Arménii bude podnikatelská mise jednat s tamním ministerstvem hi-tech průmyslu, které plánuje digitální transformaci země. Objem arménského IT sektoru podle Hospodářské komory v roce 2022 vzrostl o 50 procent, rychle rostou počty odborníků v oblasti vývoje softwaru, průmyslové výpočetní techniky, elektroniky a polovodičů. Česko se chce zařadit po bok Itálie a Německa, které jsou v současnosti pro Arménii hlavní obchodní partneři v Evropské unii.

V Ázerbájdžánu budou čeští podnikatelé jednat o možném zapojení do digitální transformace průmyslu a o předávání zkušeností při zavádění nových technologií. Hospodářská komora v souvislosti s návštěvou země upozorňuje, že Ázerbájdžán je klíčovým dodavatelem ropy a zemního plynu pro řadu evropských zemí, ázerbájdžánská ropa v roce 2022 pokrývala čtvrtinu české spotřeby.

Praha (ČTK)

Hlavní stránka