lupa x
user

TikTok přiměl americké uživatele, aby protestovali u svých poslanců

TikTok přiměl americké uživatele, aby protestovali u svých poslanců

12.03.2024 , Aktualizováno 11.03.2024

Redakce

Čínská sociální síť pro sdílení krátkých videí TikTok přiměla americké uživatele, aby protestovali u svých poslanců proti hrozícímu kompletnímu zákazu její činnosti ve Spojených státech. Zřídila v aplikaci odkaz, na který když uživatel klikne, může se telefonicky spojit se zákonodárcem příslušným pro jeho volební obvod. Web The Information uvedl, že kancelář jednoho zákonodárce byla hovory zaplavena natolik, že zaměstnancům nezbylo než telefon vypnout.

TikTok přiměl americké uživatele, aby protestovali u svých poslanců

Foto: Shutterstock

„Kongres plánuje úplný zákaz TikToku,“ stojí ve zprávě, kterou TikTok ve čtvrtek rozeslal svým uživatelům. Společnost tímto varováním naráží na návrh zákona, který se v současné době připravuje ve Sněmovně reprezentantů USA.

Dokument, který společně připravili demokraté a republikáni, by dal majiteli TikToku, společnosti ByteDance, necelých šest měsíců na to, aby se vzdala kontroly nad populární aplikací. V opačném případě by mohl být TikTok v USA zakázán v obchodech s aplikacemi. Služba tvrdí, že má v USA 170 milionů uživatelů.

TikTok je jediná úspěšná on-line platforma na Západě, která nepochází ze Spojených států. Zejména v USA, ale i v Evropě panují obavy, že by čínské úřady mohly aplikaci zneužít ke shromažďování informací o uživatelích. Vlády několika zemí a Evropská komise zakázaly používání TikToku ve služebních mobilních telefonech.

TikTok obavy stále odmítá a zdůrazňuje, že se nepovažuje za dceřinou společnost čínské firmy. Uvádí, že společnost ByteDance vlastní ze 60 procent západní investoři a že společnost sídlí na Kajmanských ostrovech v Karibiku.

Kritici oponují, že s 20procentním podílem mají čínští zakladatelé nad podnikem kontrolu díky silnějším hlasovacím právům a že ByteDance má velké sídlo v Pekingu. Američtí zákonodárci často spojují TikTok přímo s Komunistickou stranou Číny.

New York/Peking  (ČTK)

Hlavní stránka