lupa x
user

ČTÚ vypsal dotaci pro zlepšení mobilního signálu ve vagónech za 300 milionů

ČTÚ vypsal dotaci pro zlepšení mobilního signálu ve vagónech za 300 milionů

02.05.2024

Redakce

Český telekomunikační úřad (ČTÚ) vyhlásil dotační výzvu na vybavení železničních vagónů technikou pro zlepšení dostupnosti a kvality mobilního signálu. Rozdělit chce 300 milionů Kč bez DPH. Uvedl to v tiskové zprávě. Peníze budou z Národního plánu obnovy. Žádosti o dotace úřad přijímá ode dneška. Jejich příjem skončí 31. srpna. Dotované projekty musí být hotové do konce roku 2025.

ČTÚ vypsal dotaci pro zlepšení mobilního signálu ve vagónech za 300 milionů

Foto: Shutterstock 

Cílem výzvy je vybavení železničních vozů pro osobní přepravu převážně na železničních koridorech TEN-T. Může jít o opakovače nebo propustná okna pro pokrytí mobilním signálem 5G. „Největší užitek z této výzvy tak budou mít cestující ve vlakových vozech, kteří díky ní získají kvalitní a pokud možno nepřerušovaný přístup k hlasovým i datovým službám prostřednictvím mobilního telefonu uvnitř železničních vozů,“ uvedla mluvčí ČTÚ Tereza Meravá.

Maximální výše poskytnuté podpory bude 100 procent nákladů. Úřad bude dopravcům podporu proplácet zpětně po ukončení projektu. Týká se vagonů s průměrným kilometrovým nájezdem minimálně 200 km za den a maximální konstrukční rychlosti 160 km/h.

Podle analýzy Evropa v datech v současnosti může 5G sítě v Česku využívat 96 procent obyvatel. Podle nedávného měření ČTÚ operátoři pokrývají signálem LTE nebo 5G 99 procent železničních koridorů.

Praha (ČTK)

Hlavní stránka