lupa x
user

Nahlédněte do útrob muzea i po setmění! Zveme na muzejní noc v Národním zemědělském muzeu

Nahlédněte do útrob muzea i po setmění! Zveme na muzejní noc v Národním zemědělském muzeu

10.06.2024

Redakce

Co vše ukrývá muzeum? Jak to vypadá v muzejním podzemí a jaký je pohled na Prahu ze střechy při západu slunce? To za běžného dne nepoznáte. V rámci Pražské muzejní noci to ale možné bude – Národní zemědělské muzeum pro návštěvníky připravilo noční ponor do hlubin i historie muzea, komentovanou prohlídku, workshop výroby zmrzliny nebo podívanou z noční střechy. Zveme na interaktivní program pro všechny věkové kategorie v sobotu 15. června od 18 do 23 hodin.  

Nahlédněte do útrob muzea i po setmění! Zveme na muzejní noc v Národním zemědělském muzeu

„Program muzejní noci jsme připravili tak, aby u nás mohl návštěvník strávit klidně celý večer a nebo si vybral jen část z bohatého programu. Největšími lákadly budou možnost navštívit prostory bývalého protiatomového krytu a pro milovníky výhledů příležitost sledovat západ slunce nad Prahou z naší střešní terasy,“ zve k návštěvě ředitel pražské pobočky muzea Josef Praks.

Nahlédnout do místa, kde se zastavil čas, budou moci zájemci o prohlídku bývalého protiatomového krytu, který se ukrývá v podzemí muzea. Byl vybudován v 50. letech minulého století pro 170 osob na ploše velké 230 metrech čtverečních a jeho provoz byl ukončen v roce 2016. Pro velký zájem se doporučujeme na prohlídku registrovat předem.

Co všechno se skrývá v muzeu, co ukrývají jeho depozitáře a jak funguje celý proces vystavování sbírkových předmětů? Hlavní výstavu sezóny Ukryto v muzeu, netypický výstavní projekt, který nabízí jiný pohled na muzejní sbírku, doprovodí komentovaná prohlídka s Michaelou Zeinerovou Brachtlovou.

Interaktivní hra Toulavě muzeem pro děti od 6 do 15 let se zaměří na historii budovy, vybrané exponáty a zajímavosti ze zemědělství. Děti budou plnit úkoly na jednotlivých stanovištích a na konci dostanou malou odměnu.  Na workshopu hydroponického pěstování si děti pod vedením lektorů děti vyzkouší tento specifický způsob pěstování rostlin a jednu rostlinu si také odnesou domů. Milovníky sladkých pokrmů potěší oblíbené workshopy v gastrostudiu. Děti si pod vedením lektorky Pavlíny Matysové (Zdravě s PaPájou) připraví vynikající jahodovou zmrzlinu s vaflí.

Večer vystoupí na muzejním dvorku legenda pražského klubu Limonádový Joe, rocková skupina Broky Františka Kanečka s kytaristou a zpěvákem Timem Breedingem. A pokud do Národního zemědělského muzea zavíráte před setměním, můžete sledovat jedinečný 360stupňový západ slunce nad Prahou ze střešní terasy.

Datum a místo konání akce: sobota 15. června 2024 od 18 do 23 hodin, Národní zemědělské muzeum v Praze 

Vstupné: Vstupné v rámci akce Pražská muzejní noc je symbolických 50 korun, děti do 3 let mají vstup zdarma.

Kompletní program a rezervace zde.

Upozorňujeme, že na program v rámci muzejní noci je omezená kapacita a je třeba rezervace na místě. Na prohlídku krytu a workshop v gastrostudiu je možná rezervace on-line předem zde.

Národní zemědělské muzeum je státní příspěvková organizace zřizovaná Ministerstvem zemědělství. Zabývá se zejména tematikou zemědělství, lesnictví, myslivosti, rybářství, zahradnictví, potravinářství, zpracování zemědělských produktů, vývoje venkova a kulturní krajiny. Národní zemědělské muzeum má kromě hlavní výstavní budovy v Praze také dalších pět poboček – Čáslav, zámek Kačina, zámek Ohrada, Valtice a nově otevřené muzeum v Ostravě. Jednotlivé pobočky jsou zaměřeny tak, aby svou vědecko-výzkumnou, akviziční a prezentační činností komplexně pokrývaly zemědělství a jeho příslušné obory v celé šíři. Muzeum nabízí řadu lektorských programů a každoročně pořádá několik desítek tematických akcí pro veřejnost. Hlavní výstavou sezony NZM je Ukryto v muzeu – výstava V2023011, která nabízí jiný pohled na muzejní sbírku a pojmenovává prostředí výstavy jako uměle vytvořeného místa paměti, vzpomínání a zapomínání.

Hlavní stránka