lupa x
user

Cornštejn, hrad plný překvapení

Cornštejn, hrad plný překvapení

20.06.2024

Redakce

Výstava „Cornštejn, hrad plný překvapení“ přiblíží nejnovější poznatky, které shrnuje nová kniha o Cornštejně. Publikaci vydalo Jihomoravské muzeum ve Znojmě na konci minulého roku a s jejími vybranými kapitolami se může návštěvník seznámit právě prostřednictvím nové výstavy.

Cornštejn, hrad plný překvapení

Romantický popis hradu nad Dyjí, napsaný před půldruhým stoletím znojemským rodákem, novinářem a spisovatelem Oskarem Meisterem, neztratil nic na své působivosti. I dnes míří kroky „poutníků“ počátku 21. století k impozantní ruině kdysi mocné pevnosti a vyvolávají podobné pocity jako v době doznívajícího romantismu. A vnímavý návštěvník se mnohdy nespokojí jen se smyslovými vjemy, ale touží pozoruhodné a tajemné místo poznat blíže a lépe. Nejnovější poznatky proto shrnuje nová kniha o Cornštejně, do jejíchž vybraných kapitol návštěvník prostřednictvím výstavy nahlédne.

Již několik let probíhá na hradě a v jeho okolí několik typů výzkumů, např. geologické aktivity či monitoring rostlin i živočichů. Těm je věnována úvodní část výstavy, na kterou navazuje krátký exkurz do hradní historie. „Při zpracování historických dat bylo využito několika zdrojů, především šlo o výzkum v archivech a také bylo možné opřít se o stavebně-historické výzkumy (nejnověji od Archaia Brno, z.ú.) či o operativní průzkumy prováděné Národním památkovým ústavem v Brně (Lenka Šabatová),“ přibližuje kurátor výstavy a archeolog muzea David Rožnovský a doplňuje: „Interpretaci historických událostí napomáhá také četné dendrochronologické datování mnohdy původních dřevěných prvků, prováděné T. Kynclem, bez jehož práce by nebylo možné se v mnoha ohledech dále posunout.“

Za zmínku stojí také výzkumy archeologické, které na hradě probíhají nepřetržitě od roku 2018 a které daly prvotní impulz ke vzniku výstavy. S prací muzejních archeologů a s jejich dosavadními výsledky se může návštěvník seznámit v posledních dvou výstavních sálech.

Nedávnou minulost, kdy byl ještě lesem pohlcený Cornštejn oblíbeným tábořištěm trampů a turistů, připomíná interaktivní část výstavy se stylizovaným tábořištěm v retro stylu, které nás zavede do 80. let minulého století. Pohodlně se usaďte na špalek k ohni, nahlédněte do kotlíku, co za dobrotu v něm pobublává. Svolejte děti, na dece si s nimi zahrajte pexeso a u kytary zazpívejte Pochod marodů nebo Kulatý vobdelníky. Zkrátka nechte se pohltit atmosférou výstavy a vybavte si vzpomínky spojené s jednou z nejkrásnějších zřícenin na jižní Moravě.

Výstavu bude možné navštívit v Domě umění ve Znojmě ve výstavních sálech v 1. patře od 8. června do 13. října letošního roku.

Zdroj: Jihomoravské muzeum ve Znojmě

Hlavní stránka