lupa x
user

Najděte letní vášeň pro Zapomenutá řemesla na Kačině

Najděte letní vášeň pro Zapomenutá řemesla na Kačině

12.07.2024 , Aktualizováno 11.07.2024

Redakce

Víte, co je to přástka? Jak se přede vlna? Nebo jak se vyrábí Tiffany vitráž? A jaká tradiční i méně známá řemesla pomalu mizí z našich životů? Přijeďte se dozvědět zajímavosti o zručnosti našich předků. Národní zemědělské muzeum Kačina zve na Zapomenutá řemesla v sobotu 27. července od 10 do 17 hodin.

Najděte letní vášeň pro Zapomenutá řemesla na Kačině

Již popáté na Kačinu zavítají přadleny ze všech koutů Česka, aby návštěvníkům předvedly své umění, vyměnily si zkušenosti a možná také některé přihlížející nadchly svou vášní pro řemeslo. „Letos se nás na Kačině v zámecké kapli sejde kolem dvaceti přadlen. Příst budeme většinou ovčí vlnu, ojediněle angoru, možná i mohér nebo psa. Rádi zodpovíme jakékoliv otázky, moc se na ně těšíme,“ říká hlavní přadlenka, paní Lucie Kahounová, která přadleny každý rok svolává. Návštěvníci se mohou těšit nejen na ukázku a zpracování ovčí vlny, prodej vlněných výrobků ale i stříhání oveček.

K vidění budou i další tradiční méně známá řemesla, například ukázka tkaní nebo dílna výroby specifické techniky Tiffany vitráží, v níž se místo olověného profilu používá měděná fólie a spojování se provádí pomocí cínu. Dílnou zájemce provede organizace BONA, o.p.s., která pomáhá lidem s duševním onemocněním.

Pro děti je připravena loutková pohádka v podání divadla Kozlík a nejrůznější tematické dílny u jednotlivých řemesel. Na dílny není potřeba rezervace. V zámeckých interiérech si bude možné prohlédnout výstavu výšivky paní Junkové z Nových Dvorů. A zámecký zahradník povypráví zájemcům o tradičních i méně známých druzích zeleniny a specificích jejich pěstování.

K zakoupení na památku budou různé rukodílné výrobky přímo od výrobců, kteří tvoří originální výrobky z vlny, šperky, kabelky nebo keramiku, tkané nebo ručně šité oděvy, výrobky ze dřeva nebo kůže a také koření a bylinné sirupy. Pro mlsné jazýčky budou k ochutnání bramborové placky pečené přímo na peci či staročeský trdelník.

Program je součástí Léta na Kačině – 16. ročníku festivalu Kutnohorské léto, který probíhá ve spolupráci s institucemi a památkami města Kutná hora a okolí.

Celý program Kutnohorského léta je na webu zde.

Vstupné na akci Zapomenutá řemesla :

Dospělí -100 Kč
Dítě – 50 Kč
ZTP/doprovod zdarma
Vstupenky k zakoupení také online zde.

Předprodej Léto na Kačině

Vstupenky program Léto na Kačině – Kutnohorského léta v předprodeji zde.
Vstupenky na koncerty zde.

Národní zemědělské muzeum je státní příspěvková organizace zřizovaná Ministerstvem zemědělství. Zabývá se zejména tematikou zemědělství, lesnictví, myslivosti, rybářství, zahradnictví, potravinářství, zpracování zemědělských produktů, vývoje venkova a kulturní krajiny. Národní zemědělské muzeum má kromě hlavní výstavní budovy v Praze také dalších pět poboček Čáslav, zámek Kačina, zámek Ohrada, Valtice a nově otevřené muzeum v Ostravě. Muzeum na zámku Kačina mapuje především historii českého venkova, expozice představuje vývoj hospodářského zázemí zámku. Samotný zámek Kačina je českým klasicistním klenotem, návštěvníkům nabízí jedinečné interiéry, jako je chotkovská knihovna, divadlo, skleník nebo konírna.

Virtuální prohlídka NZM Kačina.

Zdroj: Národní zemědělské muzeum 

Hlavní stránka