lupa x
user

Krajský Domov na Stříbrném vrchu se rozšíří o komunitní bydlení

Krajský Domov na Stříbrném vrchu se rozšíří o komunitní bydlení

15.07.2024

Redakce

Každý z rodinných domů bude rozdělený na šest samostatných pokojů s koupelnou a toaletou. Kromě toho v obou domech nebude chybět ani společný obývací prostor s kuchyní, venkovní terasy a místnost pro pečovatele. Součástí areálu bude rovněž dílna pro možnost pracovního vyžití klientů, zahrada, parkování pro návštěvy a další technické zázemí a skladové prostory.

Krajský Domov na Stříbrném vrchu se rozšíří o komunitní bydlení

„Výstavba komunitního bydlení rodinného typu je součástí naší rozsáhlé a postupně uskutečňované snahy o přestěhování klientů pobytových služeb sociální péče z velkých zařízení do menších typů bydlení, které jsou pro jejich další fyzický i psychický rozvoj mnohem vhodnější. Tyto domy budou sloužit osobám s chronickým duševním onemocněním, u nichž je nepřetržitá péče v prostředí rodinného charakteru velmi důležitá. Nové bytové domy budou bezbariérové, abychom jejich obyvatelům zajistili co nejvyšší možný komfort, stejně jako ve dvou stávajících budovách domova, kde ji kraj loni už zajistil,“ vysvětlila náměstkyně pro oblast sociálních věcí Martina Berdychová.

Předpokládaná výše stavebních výdajů přesáhne 44 milionů korun bez DPH, přičemž dotace z Národního plánu obnovy pokryje necelých 37 milionů korun. Projekt je spolufinancován pod názvem „Rozvoj dostupnosti komunitních pobytových služeb DNSV, registrační číslo CZ.31.6.0/0.0/0.0/22_044/0008014“.

Královéhradecký kraj rozvíjí v posledních letech v rámci služeb sociální péče komunitní bydlení po malých skupinkách klientů. Nedávno otevřel chráněné bydlení v Jičíně či domov pro osoby se zdravotním postižením komunitního charakteru v Třebechovicích pod Orebem a v Roudničce v Hradci Králové. Letos kraj zahájil výstavbu dalšího chráněného bydlení v Hradci Králové na Pražském Předměstí a v Novém Městě nad Metují roste domov pro osoby se zdravotním postižením rodinného typu.

Domov na Stříbrném vrchu Rokytnice v Orlických horách je krajskou příspěvkovou organizací. Zajišťuje provoz domova se zvláštním režimem pro osoby se sníženou soběstačností z důvodu některých onemocnění, domov pro osoby se zdravotním postižením a chráněné bydlení. Poskytuje rovněž služby sociální rehabilitace, jako jsou tréninkové dílny či tréninkový byt. Jeho aktuální kapacita je 62 lůžek, z toho 16 míst v chráněných bydleních. Dalších 15 osob pak využívá ambulantní (denní) formu služeb.

V areálu domova se aktuálně nachází čtyři budovy. V letech 2006 až 2008 zde proběhla přestavba celého areálu. Chráněné bydlení pak domov zajišťuje v Rokytnici v Orlických horách, v Náchodě a v Rychnově nad Kněžnou.

Zdroj: Královéhradecký kraj 

Hlavní stránka