lupa x
user

Centrum v Brně buduje tým, který bude zkoumat možnosti léčby různých nemocí

Centrum v Brně buduje tým, který bude zkoumat možnosti léčby různých nemocí

21.03.2023

Redakce

V Mezinárodním centru klinického výzkumu Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně (ICRC FNUSA) vzniká tým, který bude zkoumat možnosti léčby různých nemocí. Jde například o epilepsii, střevní záněty nebo neurodegenerativní nemoci jako třeba Alzheimerova choroba. V tiskové zprávě to uvedl mluvčí nemocnice Jiří Erlebach. Tým povede kanadský neurovědec Adam Williamson, kterého centrum letos přivítalo.

Centrum v Brně buduje tým, který bude zkoumat možnosti léčby různých nemocí

Foto: Shutterstock

Williamson se nyní zaměřuje na nábor kandidátů doktorského studia, post-doktorandů a techniků. „Tým bude zkoumat metody aktivace centrálního a periferního nervového systému s cílem objevit slibné možnosti léčby onemocnění, jakými jsou střevní záněty, epilepsie a neurodegenerativní onemocnění mozku,“ uvedl Erlebach.

Williamson vystudoval v Texasu a působil ve Švédsku a Francii. „Zaměřuji se na neinvazivní hlubokou mozkovou stimulaci, především u epilepsie. Využíváme elektrody umístěné na kůži, které vysílají elektrický proud. Elektrická pole se spojují v prostoru, v hlubokých oblastech mozku, hluboko pod lebkou, a aktivují neurony, aby tak vyvolaly požadované reakce mozku,“ popsal Kanaďan. Příkladem takové reakce je podle něj potlačení patologické epileptické aktivity u pacientů s epilepsií nebo zlepšení paměti zdravých dobrovolníků při řešení kognitivních úloh.

Williamsonův výzkum získal podporu Evropské rady pro výzkum. Je příjemcem čtyř grantů. Dva byly v minulých letech, jeden je z loňska a poslední z letoška. Právě tyto dva si nová posila přivádí do brněnského centra. „Jsem nesmírně ráda, že se nám podařilo získat pro centrum tak významného zahraničního vědce. Mít držitele grantu Evropské rady pro výzkum je pro nás výsadou i závazkem, abychom jeho týmu zajistili zázemí a podporu,“ uvedla přednostka centra Irena Rektorová.

Brno (ČTK)

Hlavní stránka