lupa x
user

Německá média žádají spolkovou vládu o pomoc pro afghánské spolupracovníky.

Německá média žádají spolkovou vládu o pomoc pro afghánské spolupracovníky.

16.08.2021

Redakce

Německá média žádají spolkovou vládu o pomoc pro afghánské spolupracovníky.

Přední německá média otevřeným dopisem žádají kancléřku Angelu Merkelovou a ministra zahraničí Heika Maase o pomoc pro své afghánské spolupracovníky. V dokumentu, který podepsaly mimo jiné agentura DPA, magazín Der Spiegel, listy Frankfurter Allgemeine Zeitung a Süddeutsche Zeitung nebo stanice n-tv a RTL, německá média uvádějí, že se obávají msty, které mohou být afghánští spolupracovníci od režimu islamistického hnutí Tálibán vystaveni.

„Naše zpravodajství, které veřejnost a politici spolu s analýzami a poznatky ze země dostávali, by nebylo myslitelné bez nasazení a odvahy afghánských spolupracovníků,“ uvádí otevřený dopis. „Životy těchto spolupracovníků jsou nyní v bezprostředním ohrožení,“ dodává s tím, že i v afghánském hlavním městě Kábulu je situace pro spolupracovníky zahraničních médií extrémně riziková.

„Tímto vyzýváme k programu nouzového udělování víz pro afghánské spolupracovníky německých médií. Připojujeme se tak k apelu britských a amerických médií na jejich vlády,“ uvádí německá média. Zdůrazňují také, že německá vláda v minulosti jasně uznala význam afghánských překladatelů spolupracujících s německou armádou, proto mají vojenští překladatelé nárok na víza. „Takový program je nyní nezbytně potřebný i pro spolupracovníky německých médií,“ poznamenávají německé mediální domy.

V Afghánistánu, odkud se stahují američtí vojáci a jejich spojenci, se v posledních dnech dramaticky zhoršila bezpečnostní situace. Prakticky celou zemi včetně Kábulu ovládl Tálibán. Řada zemí včetně Německa a Česka proto z Afghánistánu rychle evakuuje své občany, diplomaty a spolupracovníky.

Berlín 16. srpna (zpravodaj ČTK)

Hlavní stránka