lupa x
user

Siemens opouští ruský trh, kvůli odpisům firmě výrazně klesl čtvrtletní zisk

Siemens opouští ruský trh, kvůli odpisům firmě výrazně klesl čtvrtletní zisk

12.05.2022

Redakce

Siemens opouští ruský trh, kvůli odpisům firmě výrazně klesl čtvrtletní zisk

Německý průmyslový konglomerát Siemens opustí Rusko. Firma dnes uvedla, že se tak připojuje k mezinárodní komunitě, která odsoudila ruskou invazi na Ukrajinu. Firma zároveň zveřejnila hospodářské výsledky za druhé čtvrtletí svého finančního roku, podle kterých jí čistý zisk meziročně klesl o 49 procent na 1,21 miliardy eur (30,8 miliardy Kč). Na vině jsou zejména odpisy právě v souvislosti s odchodem z ruského trhu.

Siemens oznámil, že kvůli ukončení podnikání v Rusku zaúčtoval odpisy v objemu 600 milionů eur. Tržby ale ve druhém čtvrtletí meziročně vzrostly o sedm procent na 17,04 miliardy eur, objem zakázek pak o 32 procent na 20,98 miliardy eur. Druhé finanční čtvrtletí skončilo 31. března.

Německý koncern je zatím poslední v řadě firem, které se na ruskou agresi rozhodly zareagovat ukončením nebo alespoň omezením obchodních vztahů v Rusku. Patří k nim například pivovarnické skupiny Anheuser-Busch InBev a Carlsberg, prodejci sportovního oblečení, jako je Adidas, některé automobilky, například Renault, a rovněž banky. Moskva zahájila invazi 24. února.

Siemens teď začal v Rusku ukončovat všechny své průmyslové aktivity. Po invazi jen pozastavil nové projekty a dodávky do Ruska. „Dnes jsme oznámili rozhodnutí ukončit v Rusku naše průmyslové obchodní aktivity, a to podle stanoveného plánu,“ uvedl šéf Siemensu Roland Busch.

Německý koncern v Rusku zaměstnává asi 3000 lidí, zaměřuje se tam na výrobu a servis vysokorychlostních vlaků. V důsledku sankcí, které vůči Rusku za jeho invazi na Ukrajinu zavedly západní země, má Siemens výpadek v tržbách kolem 200 milionů eur.

Poptávka po zařízeních Siemensu ale ve světě zůstává vysoká. Díky tomu firma potvrdila celoroční výhled, u tržeb očekává růst o šest až osm procent.

Mnichov (ČTK)

Hlavní stránka