lupa x
user

Armádní kurz má připravit novináře a humanitární pracovníky na krizové situace

Armádní kurz má připravit novináře a humanitární pracovníky na krizové situace

10.04.2024

Redakce

Armáda a odbor komunikace ministerstva obrany opět pořádají kurz přežití pro novináře a humanitární pracovníky. Armádní specialisté je na konci září ve vojenském újezdu Březina u Vyškova během intenzivního týdenního tréninku budou připravovat na nebezpečné situace, do kterých by se mohli při své práci dostat. Ministerstvo o tom informovalo v tiskové zprávě.

Armádní kurz má připravit novináře a humanitární pracovníky na krizové situace

Foto: Shutterstock 

Kurz je určený pro novináře, redaktory, kameramany, fotografy a humanitární pracovníky. „Účastníci kurzu se seznámí s možným nebezpečím, se kterým se mohou setkat v nejrůznějších oblastech konfliktů, a zároveň se naučí, jak se v těchto extrémních situacích zachránit,“ sdělila jedna z organizátorek kurzu Daniela Hölzelová z odboru komunikace ministerstva obrany. Účastníci podle ní absolvují fiktivní scénáře, které pocházejí ze zkušeností vojáků získaných mimo jiné v zahraničních operacích.

Kurz zahrnuje teoretickou část i navazující praktický výcvik. Účastníci se naučí překonávat fyzickou i psychickou zátěž a zvládat techniky vyjednávání v krizovém prostředí. Osvojí si také zásady přežití, základy ochrany proti zbraním hromadného ničení a poskytování první pomoci nebo orientaci v neznámém terénu za ztížených podmínek.

Před účastí na kurzu musí zájemci kvůli jeho náročnosti v červnu absolvovat psychologické i fyzické testy. Přihlášku a podrobnosti naleznou na stránkách ministerstva obrany.

Podle Hölzelové armáda a ministerstvo kurzy pořádají s výjimkou let pandemie covidu-19 od roku 1994. Dosud kurz absolvovalo přes 450 novinářů a humanitárních pracovníků.

Praha (ČTK)

Hlavní stránka