lupa x
user

Astrofotografií června je záběr modré mlhoviny ze souhvězdí Malého psa

Astrofotografií června je záběr modré mlhoviny ze souhvězdí Malého psa

10.07.2023

Redakce

Modrou mlhovinu ve tvaru bubliny ze souhvězdí Malého psa se podařilo zachytit českému fotografovi Jakubu Korbelovi. Mlhovina je vzdálená téměř 5000 světelných let, její stáří je odhadováno na 70.000 let. Působivý snímek nazvaný Sh2-308 Mlhovina Delfín získal titul Česká astrofotografie měsíce za červen 2023. ČTK o tom dnes informoval Pavel Suchan z Astronomického ústavu Akademie věd ČR.

Astrofotografií června je záběr modré mlhoviny ze souhvězdí Malého psa

Foto: Shutterstock 

Za vznik mlhoviny je zodpovědná jasná hvězda poblíž jejího středu. Jedná se o takzvanou Wolf-Rayetovu hvězdu, která má asi dvacetkrát až šedesátkrát větší hmotnost než Slunce. Wolfovy–Rayetovy hvězdy se považují za krátkou fázi vývoje hmotných hvězd, která předchází výbuchu supernovy, nebo teoreticky až hypernovy. Oba tyto způsoby zániku hvězdy jsou výrazným zdrojem těžkých prvků ve vesmíru.

Tyto hvězdy velmi intenzivně odvrhují hmotu do okolního vesmíru, čímž vznikají v jejich okolí emisní mlhoviny. Typicky tak ztratí pět až deset hmotností Slunce. Když se rychlý hvězdný vítr této hvězdy potkal s pomaleji se pohybujícím materiálem z předchozí fáze vývoje, vznikla takováto mlhovina ve tvaru bubliny. Její modré zabarvení způsobují ionizované atomy kyslíku.

„Na snímku vidíme ještě další útvary. Zdá se na něm, že se mlhovina Dolphin pohybuje směrem k načervenalému „kosmickému útesu“, tedy oblasti HII katalogizované jako Sh2-303. Tu nalezneme v levé části snímku,“ uvedla Česká astronomická společnost.

Korbel snímek pořídil v květnu. Letos již jedno ocenění za astrofotografii měsíce získal. V lednu porota udělila první místo jeho snímku emisní mlhoviny v souhvězdí Oltáře.

Praha (ČTK)

Hlavní stránka