lupa x
user

Celníci varují před suvenýry z dovolené. Mohou se prodražit

Celníci varují před suvenýry z dovolené. Mohou se prodražit

23.07.2024

Redakce

​S příchodem letních měsíců se celníci na Letišti Leoše Janáčka v Ostravě setkávají s každoročně se opakujícími problémy související s dovozem regulovaného zboží a suvenýrů z prázdninových destinací. Jednou z nejoblíbenějších zemí, a z pohledu celníka nejrizikovější právě z důvodu dovozu zakázaných předmětů, je Egypt. Z této subtropické destinace si turisté často přiváží schránky chráněných korýšů nebo mořské korály, které nasbírali na pláži. Z ostravského letiště odlétá také stále více turistů do oblíbeného Turecka. Zpátky do domoviny se často vrací s okrasnou palmičkou, zakoupenou od místního prodejce nebo s kamínky nasbíranými na památku. Cestovatelé do zemí ležících na Balkánském poloostrově se zase na místních trzích mohou setkat s prodejem suchozemských želv nebo s výrobky z jejich krunýřů. Neškodný úmysl přivézt si výše zmíněnou vzpomínku na dovolenou se ale po příletu může změnit na nemilé překvapení v podobě zabavení věci a následné pokuty.

Celníci varují před suvenýry z dovolené. Mohou se prodražit

Největší počet případů dovozu zakázaných suvenýrů zaznamenali celníci na Letišti Leoše Janáčka v Ostravě v roce 2018. Turisté se ve zmiňovaném roce snažili přivézt celkem 42 kusů mořských korálů, v jiném zavazadle zase celníci našli 32 kusů neživých korálů a u dalšího cestovatele bylo objeveno 27 kusů mořských mušlí. Následující roky, i kvůli covidovým omezením, byly na ostravském letišti bez záchytu. Až v prosinci loňského roku a začátkem letošního roku zaznamenali ostravští celníci další porušení, a to konkrétně dovoz 2 mořských korálů a 23 kusů mořských ulit.

Celní správa postupuje všechny případy nezákonného dovozu těchto exemplářů České inspekci životního prostředí, která může pachateli této nezákonné činnosti udělit pokutu až do výše 1,5 milionu korun. V některých zvlášť závažných a úmyslných případech může být nelegální dovoz posuzován i jako trestný čin. I díky osvětě a edukaci veřejnosti celní správou jsou však případy dovozu zakázaných suvenýrů ojedinělé. Vždy je však lepší se předem informovat na zákazy a omezení dovozu a vývozu suvenýrů.

Zdroj: Celní správa 

Hlavní stránka