lupa x
user

Dodávky chytrých telefonů budou podle průzkumu letos nejnižší za deset let

Dodávky chytrých telefonů budou podle průzkumu letos nejnižší za deset let

18.08.2023

Redakce

Celosvětové dodávky chytrých telefonů letos klesnou o šest procent na 1,15 miliardy zařízení, což je nejnižší údaj za deset let, protože trh táhne dolů slabá poptávka ve Spojených státech a v Číně. Největším hráčem na trhu podle počtu dodaných přístrojů by se letos mohla stát americká firma Apple, protože prodej jejích nejdražších iPhonů zůstává odolný. Vyplývá to z prognózy výzkumné společnosti Counterpoint Research.

Dodávky chytrých telefonů budou podle průzkumu letos nejnižší za deset let

Foto: Shutterstock 

Dodávky nejsou ekvivalentem prodejů konečným zákazníkům. Je to počet zařízení, která výrobci chytrých telefonů pošlou maloobchodním prodejcům.

Asie je podle zprávy jednou z hlavních překážek růstu, protože nepříznivé podmínky zastavují ekonomické oživení, které se na počátku roku očekávalo v Číně, a rozvíjející se asijské trhy zůstávají slabé. Čínská ekonomika letos zpomaluje, a nenaplňuje tak očekávání rychlého oživení. Navíc spotřebitelé zůstávají při utrácení opatrní.

K celosvětovému poklesu prodeje chytrých telefonů velkou měrou přispívají právě slabší nákupy přístrojů v Číně, řekl serveru CNBC analytik Counterpoint Research Karn Chauhan. Upozornil, že v době největšího rozkvětu se v Číně prodalo v průměru 450 milionů chytrých telefonů ročně. Nyní je to však zhruba 270 milionů ročně.

Globální oživení prodeje také nadále brzdí Severní Amerika. Slabá poptávka v první polovině roku naznačuje, že za celý rok by zde prodej mohl klesnout o více než deset procent.

Segment trhu s dražšími přístroji však zůstává poměrně odolný. Apple se chystá v září uvést na trh svůj další vlajkový přístroj – iPhone 15. Podle Counterpointu by to mohlo Applu zajistit koncem roku dobré výsledky. Chauhan uvedl, že dodávky Applu by podle očekávání měly meziročně mírně vzrůst vzhledem k poptávce v Číně a dalších asijských zemích, kde mezi spotřebiteli roste zájem o prémiové přístroje.

Counterpoint odhaduje, že Apple by se tak mohl letos vůbec poprvé podle dodávek dostat na první místo v celosvětovém měřítku. Ve druhém čtvrtletí byl jedničkou jihokorejský Samsung. Překazit by mu to mohlo, pokud by se dostal do výrobních problémů jako loni.

New York (ČTK)

Hlavní stránka