lupa x
user

eDoklady si dosud stáhlo přes 400 000 uživatelů

eDoklady si dosud stáhlo přes 400 000 uživatelů

11.05.2024 , Aktualizováno 10.05.2024

Redakce

Aplikaci eDoklady si od konce letošního ledna dosud stáhlo více než 400.000 uživatelů a zároveň ji využívá 670 ověřovatelů. eDoklady umožňují lidem mít občanský průkaz uložený v telefonu v digitální podobě a prokazovat se jím vůči státu, obcím, soukromým subjektům i ostatním občanům. Oznámila to Digitální a informační agentura, která aplikaci vytvořila.

eDoklady si dosud stáhlo přes 400 000 uživatelů

Foto: Shutterstock 

Mezi institucemi, které eDoklady akceptují, jsou vedle centrálních úřadů například některé kraje, města nebo obce, dále notáři, od dubna také policisté v terénu. Už od července bude možné se eDoklady prokazovat u policie jako celku, soudů, úřadů práce, finančních úřadů či obcí a krajů.

Od 1. ledna 2025 se povinnost ověřovat eDoklady rozšíří i na ostatní orgány veřejné moci, například školy, vysoké školy, zdravotní pojišťovny, banky, notáře, Českou poštu či zastupitelské úřady a soukromé osoby, kterým předpisy stanovují ověřování totožnosti nebo jiných osobních údajů. Zavedení eDokladů umožnila novela zákona o právu na digitální služby.

„Mám velkou radost z toho, jak rychle se eDoklady stávají běžnou součástí života velké části obyvatel. Překonání hranice 400 tisíc stažení a bezproblémové zkušenosti policie v terénu a dalších ověřovatelů jsou důkazem, že aplikace je opravdu skvělým pomocníkem v běžném životě. Věřím, že brzy bude využívání eDokladů v praxi naprostou samozřejmostí i na dalších místech v rámci plánovaného náběhu,“ uvedl místopředseda vlády pro digitalizaci Ivan Bartoš.

Aplikaci eDoklady si mohou lidé stáhnout z App Store a Google Play. Pro používání eDokladů potřebují pouze smartphone a Identitu občana, která je nezbytná pro přihlášení. Aplikace pak funguje jak on-line, tak off-line. Elektronická varianta občanského průkazu má navíc lepší zabezpečení a při ztrátě telefonu ji lze na dálku deaktivovat přes Portál občana.

V průběhu roku 2026 vstoupí v platnost evropská digitální peněženka, která umožní občanům v případě potřeby prokázat svou totožnost v celé EU, přihlásit se ke službám, sdílet dokumenty nebo v případě nutnosti prokázat konkrétní osobní informaci, například při žádosti o lékařské potvrzení, při podání daňového přiznání nebo při předkládání přihlášky na univerzitu kdekoli v EU. Díky eDokladům bude přechod snazší a občané i úřady si na jejich používání zvyknou.

Praha (ČTK)

Hlavní stránka