lupa x
user

Izrael schválil aktivaci služby Starlink v polní nemocnici v Pásmu Gazy

Izrael schválil aktivaci služby Starlink v polní nemocnici v Pásmu Gazy

20.02.2024 , Aktualizováno 19.02.2024

Redakce

Izrael oznámil, že schválil aktivaci internetové služby Starlink v polní nemocnici v Rafáhu na jihu Pásma Gazy a poprvé také v Izraeli. Informuje o tom agentura Reuters. Americký miliardář a podnikatel Elon Musk při listopadové návštěvě Izraele slíbil, že bez souhlasu tamní vlády pro Pásmo Gazy službu Starlink vlastněnou jeho společností SpaceX neaktivuje. Izraelské rozhodnutí Musk uvítal.

Izrael schválil aktivaci služby Starlink v polní nemocnici v Pásmu Gazy

Foto: Shutterstock

„Izraelské bezpečnostní orgány schválily poskytování služeb Starlink v polní nemocnici Spojených arabských emirátů působící v Rafáhu. Vysokorychlostní připojení Starlink s nízkou latencí umožní videokonference s jinými nemocnicemi a vzdálenou diagnostiku v reálném čase,“ uvedlo izraelské ministerstvo komunikací v prohlášení. Starlink bude podle něj k dispozici také v Izraeli. „Využívání služeb společnosti bude zpočátku omezené, v budoucnu se očekává širší využití,“ dodalo izraelské ministerstvo.

„Doufáme, že pomůžeme jak obyvatelům Izraele, tak i nevinným civilistům v Gaze. Souhlasu Izraele si velmi vážíme. V tak hrozné situaci bychom měli usilovat o nápadné projevy laskavosti, kdykoli je to možné,“ uvedl na své síti X Musk.

Systém satelitního internetu Starlink provozuje divize společnosti SpaceX. Cílem Starlinku je vytvořit síť, která by pomocí několika tisíc malých satelitů na oběžné dráze kolem Země umožnila vysokorychlostní připojení k internetu z jakéhokoli místa na světě. Divize má přibližně 5000 satelitů na nízké oběžné dráze Země. Starlink používá například Ukrajina pro vojenskou komunikaci v rámci války s Ruskem, které na ni před téměř dvěma lety zaútočilo.

Izrael válku v Pásmu Gazy zahájil po teroristickém útoku Hamásu na Izrael z loňského 7. října, při kterém palestinští ozbrojenci zabili na 1200 lidí a asi 250 unesli. Zhruba stovku rukojmích Hamás propustil během dosud jediného příměří koncem listopadu. Podle úřadů v Pásmu Gazy ovládaných Hamásem si válka dosud vyžádala životy více než 28.578 Palestinců.

Tel Aviv (ČTK)

Hlavní stránka