lupa x
user

Izraelský ministr navrhuje přerušit obchodní vztahy mezi státem a deníkem Haarec

Izraelský ministr navrhuje přerušit obchodní vztahy mezi státem a deníkem Haarec

26.11.2023 , Aktualizováno 24.11.2023

Redakce

Izraelský ministr komunikací Šlomo Karhi navrhuje, aby státní úřady přerušily obchodní vztahy s deníkem Haarec, který je velmi kritický k vládě premiéra Benjamina Netanjahua. To by pro deník znamenalo například zastavení státní inzerce. Karhi návrh zdůvodnil stížnostmi, které na list údajně dostává, uvedl dnes izraelský tisk. Lidé si podle něj stěžují, že Haarec oslabuje válečné úsilí a podkopává vojenské cíle izraelské armády. Izraelský svaz novinářů označil návrh ministra za populistický. Haarec je považován za spíše liberální a levicové médium.

Izraelský ministr navrhuje přerušit obchodní vztahy mezi státem a deníkem Haarec

Foto: Shutterstock

Podle Karhiho Haarec vede „poraženeckou a falešnou propagandu“, píše server The Times of Israel. „Od začátku války můj úřad obdržel mnohé stížnosti na deník Haarec, který zastává škodlivou linii, která podkopává válečné cíle, oslabuje vojenské úsilí a odolnost společnosti,“ uvedl ministr v dopise tajemníkovi vládního kabinetu. Podle něj některé články listu mohly porušit zákon, což mají vyšetřit příslušné úřady.

Politik z pravicové strany Likud premiéra Netanjahua navrhuje, aby vládní a státní instituce přerušily obchodní vztahy s deníkem. Nezadávaly by tedy listu inzerci a nekupovaly jeho předplatné.

Haarec patří k novinám, které jsou v Izraeli nejkritičtější k vládě a premiérovi Netanjahuovi. Podle listu premiér nese odpovědnost za selhání izraelských bezpečnostních složek, které nedokázaly předejít útoku palestinského hnutí Hamás na jih Izraele ze 7. října, při kterém podle odhadu izraelských úřadů zemřelo nejméně 1200 lidí a dalších 240 ozbrojenci hnutí unesli do Pásma Gazy.

Požadavek ministra na přerušení obchodních vztahů státu s deníkem kritizoval izraelský svaz novinářů. Označil ho za „hloupé, prázdné výhrůžky“ a za „populistický návrh, který postrádá jakoukoliv logiku a proveditelnost“. Podle svazu si ministr chce jen získat politické sympatie mezi příznivci vlády.

Karhi v listopadu uspěl se svou žádostí o zastavení vysílání libanonské televizní stanice napojené na šíitské hnutí Hizballáh, které Izrael považuje za svého nepřítele. Naopak bezpečností kabinet neschválil jeho žádost na zastavení vysílání katarské stanice Al-Džazíra. Podle serveru The Times of Israel tak kabinet neučinil, aby nepopudil Katar, který zprostředkovává jednání mezi Izraelem a hnutím Hamás.

Tel Aviv (ČTK)

Hlavní stránka