lupa x
user

Kraj pokračuje ve výstavbě fotovoltaik na střechách budov

Kraj pokračuje ve výstavbě fotovoltaik na střechách budov

25.07.2024

Redakce

Výstavba fotovoltaické elektrárny (FVE) na střeše Muzea Českého ráje v Turnově a na Střední škola gastronomie a služeb v Liberci. To je další výčet projektů, u kterých kraj hledá zhotovitele.

Kraj pokračuje ve výstavbě fotovoltaik na střechách budov

„Naším dlouhodobým záměrem je energetická soběstačnost kraje a jeho příspěvkových organizací. Fotovoltaiky jsou budoucností v energetice. Fotovoltaický systém na střeše turnovského muzea bude navržen tak, aby byla dodržena únosnost střechy. Ta byla rekonstruována naposledy v roce 2016. Instalovaný výkon bude 11,04 kWp a nabídková cena firmy, která systém vyhotoví, nesmí překročit 516.617 korun včetně DPH. Fotovoltaika na střeše liberecké střední školy gastronomie a služeb bude mít výkon 49,9 kWp. Nabídka nesmí překročit 2.565.200 korun včetně DPH, přičemž součástí výběru zhotovitele je i podmínka pro firmu – a to vypracovat projektovou dokumentaci,“ uvedl Zbyněk Miklík, náměstek hejtmana pro resort ekonomiky, majetku, investic, veřejných zakázek a informatiky. Nových FVE by se v Liberci a Turnově mohli dočkat ještě v letošním roce.

Sluneční elektrárny již kraj instaloval na střechu budovy D ve svém sídle, osadil je též na budovy Gymnázia Dr. Antona Randy v Jablonci nad Nisou a Střediska ekologické výchovy v Hejnicích. Malou elektrárnu pro výukové potřeby má i MŠ a SŠ Na Bojišti. Nyní je vypsáno výběrové řízení na FVE o velikosti až 30 kWp na střeše Gymnázia Česká Lípa, kde budou instalovány ohebné flexipanely. Do budoucna by se měly objevit na výjezdových základnách Zdravotnické záchranné služby Libereckého kraje v Hrádku na Nisou a Jablonci nad Nisou, v zařízeních sociální péče TEREZA v Benešově u Semil a Semilech a APOSS ve Vratislavicích nad Nisou a Centru odborného vzdělávání Libereckého kraje na Střední zdravotnické škole v Turnově.

Zdroj: Liberecký kraj 

Hlavní stránka