lupa x
user

Kraj připravuje evropské projekty za 3,3 miliardy korun

Kraj připravuje evropské projekty za 3,3 miliardy korun

21.11.2023

Redakce

Krajští radní na svém pondělním jednání projednali aktuální stav realizace a příprav projektů spolufinancovaných z evropských fondů v rámci programových období 2014 – 2020 a 2021+. Celkem je dokončeno a ve fázi udržitelnosti 141 projektů za 4,6 miliardy korun. V realizaci je 47 projektů za 3 miliardy korun. Ve fázi přípravy má pak kraj 33 projektů za 3,3 miliardy korun.

Kraj připravuje evropské projekty za 3,3 miliardy korun

Foto: Pardubický kraj

„Čerpání externích zdrojů z evropských, ale i národních dotací je pro nás jedinou možností, jak se vypořádat s pro náš kraj výrazně nespravedlivým nastavením rozpočtového určení daní. I přesto, že ročně přicházíme oproti obdobně velkým krajům až o miliardu korun ročně, tak udržujeme investiční činnost kraje na velmi vysoké úrovni.

Z hlediska čerpání evropských fondů jsme dokonce v rámci nezávislých analýz vycházeli jako jeden z nejlépe čerpajících krajů s ohledem na velikost a počet obyvatel,“ uvedl hejtman Martin Netolický. „Z hlediska programového období 2014 – 2020 jsme dokončili a máme ve fázi udržitelnosti 141 projektů za 4,6 miliardy korun, z čehož přes 2,5 miliardy jsme získali na dotacích.

V různé fázi realizace pak máme 47 projektů za částku přesahující 3 miliardy korun s dotací dosahující 2 miliardy korun,“ řekl hejtman Martin Netolický.

Informace o jednotlivých projektech jsou průběžně vyhodnocovány v rámci pravidelných investičních porad podle gescí. Zároveň jsou průběžně hledány další potenciální zdroje a výzvy. „Průběžná příprava projektů je důležitá s ohledem na nově plánované programové období, abychom byli připraveni v momentě, kdy budou výzvy reálně vyhlášeny.

Mnohokrát se nám ukázalo, že jsme byli připraveni ve správný čas, což nám umožnilo získat z našeho ohledu výrazné prostředky pro náš kraj jako v případě centrálního urgentního příjmu v Pardubicích v rámci programu REACT EU, kde jsme žádali pod hlavičkou Nemocnice Pardubického kraje,“ sdělil radní pro evropské fondy a regionální rozvoj Ladislav Valtr s tím, že prostředky z programu REACT EU v řádu dalších stovek milionů korun získaných mimo rozpočet kraje, jsou ještě nad rámec přehledu. „Na druhou stranu předem vyhodnocujeme ekonomickou výhodnost využití vícezdrojového financování z hlediska opatření, která se na evropské fondy váží. Jedná se například o energetické úspory budov, kdy se nám často stává, že povinně realizovaná opatření, která jsou z našeho pohledu nad rámec, výrazně prodražují celou stavbu a je ve výsledku racionální realizovat potřebná základní opatření z vlastních zdrojů,“ vysvětlil radní Ladislav Valtr.

Projekty v realizaci či procesu schválení dotace dle oblastí (bez projektů Nemocnice Pardubického kraje a.s.):

– Doprava – 14 projektů za 1,5 miliardy korun

– Školství – 16 projektů za 653 milionů korun

– Kultura a cestovní ruch – 5 projektů za 403 milionů korun

– Informatika – 3 projekty za 300 milionů korun

– Zdravotnictví – 7 projektů za 181 milionů korun

– Sociální věci – 1 projekt za 41 milionů korun

http://www.pardubickykraj.cz/aktuality/122826/kraj-pripravuje-evropske-projekty-za-33-miliardy-korun

Hlavní stránka