lupa x
user

Kybernetický útok dnes zasáhl Českou národní banku

Kybernetický útok dnes zasáhl Českou národní banku

01.09.2023

Redakce

Česká národní banka se dnes ráno stala terčem cíleného kybernetického útoku, který může způsobit zpomalení či nedostupnost jejího webu. Centrální banka oznámila, že takzvaný DDoS útok nezasáhl vnitřní informační systémy ČNB a neunikla žádná data. Hackerské útoky blokují internetové služby českých bank třetí den za sebou.

Kybernetický útok dnes zasáhl Českou národní banku

Foto: Shutterstock

Při DDoS útoku počítače ovládané hackery zahltí napadený server velkým počtem požadavků, čímž ho vyřadí z provozu. Podle antivirových firem stojí za nynějšími útoky hackeři z Ruska.

ČNB dodala, že na vyřešení situace spolupracuje s Národním úřadem pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB), který v podobných případech poskytuje napadeným institucím součinnost a podporu.

Ve středu postihly výpadky či zpomalení webových stránek, internetového a mobilního bankovnictví ČSOB, Komerční banku, Air Bank, Fio banku a Českou spořitelnu, ve čtvrtek měli nedostupné on-line služby klienti Raiffeisenbank a Moneta Money Bank. Problémům čelil i web pražské burzy a několika dalších institucí.

Praha (ČTK)

Hlavní stránka