lupa x
user

Moravskoslezští policisté řeší několik případů vyhrožování střelbou

Moravskoslezští policisté řeší několik případů vyhrožování střelbou

31.12.2023 , Aktualizováno 02.01.2024

Redakce

Moravskoslezští policisté se zabývají několika případy schvalování útoku na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy (FF UK) v Praze z minulého týdne nebo vyhrožování střelbou na sociálních sítích. Jeden muž například psal o možném zopakování střelby, další své výhrůžky podpořil obrázkem zbraně. Uvedla to policejní mluvčí Soňa Štětínská. Případy podněcování k násilí či schvalování střelby v Praze řeší policie i v jiných krajích, za poslední týden jich je přes šest desítek.

Moravskoslezští policisté řeší několik případů vyhrožování střelbou

Foto: Shutterstock 

Policisté se podle Štětínské každému případu věnují od samotného počátku a jsou v kontaktu se státními zástupci. Pokračují ve zjišťování motivů a okolností vzniku příspěvků na sociálních sítích. „Díky profesionální práci jsme vypátrali a pracujeme již s několika osobami,“ uvedla mluvčí.

Jeden z příspěvků byl na sociální síti zveřejněn před vánočními svátky pod fotografií předsedy vlády Petra Fialy (ODS) v souvislosti s uctěním památky obětí střelby. „Pisatel se vyjádřil v duchu, že by bylo lepší vystřílet vládu, a ne studenty. Na policejní služebně již druhý den k věci podával vysvětlení muž z Frýdecko-Místecka. Je podezřelý z přečinu nebezpečné vyhrožování,“ uvedla Štětínská.

Z přečinu násilí proti skupině obyvatelů a proti jednotlivci je podezřelý muž pobývající na Novojičínsku. „Kriminalisté jej prověřují v návaznosti na příspěvek zveřejněný o vánočních svátcích na sociální síti ve spojení s komentáři o tragické střelbě, který obsahoval informaci o možném zopakování střelby,“ uvedla policejní mluvčí.

Další podezřelý je podle ní z Bruntálska, případ se opět týká výhrůžky fyzickým útokem zveřejněné na sociální síti. „Byla umocněna vyobrazením dlouhé střelné zbraně,“ uvedla Štětínská.

Štětínská uvedla, že příspěvky na sociálních sítích obsahující informace o výhrůžkách střelbou a podobně se moravskoslezští policisté zabývají standardně intenzivně. Z podněcování k trestnému činu je tak podezřelý například muž z Havířova, který ještě před střelbou v Praze na veřejné sociální síti komentoval příspěvek a v podstatě nabádal ke střílení na lidi.

Střelec před týdnem ve čtvrtek v budově FF UK na Palachově náměstí v Praze zabil 13 lidí a čtrnáctá oběť zemřela později v nemocnici. Dalších 25 lidí bylo zraněno, část velmi těžce. Podle policie ve škole střílel čtyřiadvacetiletý student, kterého policie spojila také s dvojnásobnou vraždou v Klánovickém lese z 15. prosince a další vraždou v Hostouni na Kladensku.

Ostrava (ČTK)

Hlavní stránka