lupa x
user

Německá televize RTL musela vyklidit budovu kvůli nálezu nevybuchlé bomby

Německá televize RTL musela vyklidit budovu kvůli nálezu nevybuchlé bomby

05.04.2024 , Aktualizováno 04.04.2024

Redakce

V centrále německé soukromé televize RTL byla nalezena letecká puma z druhé světové války, pracovníci museli kvůli jejímu zneškodnění krátce po poledni budovu vyklidit. Evakuace se dotkla i podoby vysílání, píše agentura DPA.

Německá televize RTL musela vyklidit budovu kvůli nálezu nevybuchlé bomby

Foto: Shutterstock 

Stanice RTL pokračovala v živém vysílání mimo evakuovanou zónu, moderátorka i štáb pořadu Punkt 12 se přesunuly ven. Moderátorka Roberta Bielingová diváky pořadu, který začíná přesně ve 12:00 diváky pozdravila slovy: „Dnes to bude trochu turbulentní vysílání, protože kvůli nálezu bomby v budově nevíme, jak dlouho ještě budeme moci vysílat ze studia.“ Krátce poté však musela moderátorka a všichni zaměstnanci opustit budovu uprostřed plného provozu, uvedla televizní stanice na svých internetových stránkách RTL.de. Řízení všech programů dočasně převzalo berlínské studio RTL.

Podle mluvčí stanice byla poslední hodina tříhodinového pořadu odvysílána z městského parku v blízkosti sídla RTL. Na televizní obrazovce tak byla vidět tvář pořadu Bielingová v modrém kabátku v pozadí se stromy a květinami a pohledem na centrálu RTL. V té chvíli už v budově nikdo nebyl, uvedla moderátorka.

Americkou leteckou pumu nalezli ráno na břehu Rýna dělníci při bagrování. Bomba má být zneškodněna po jejím naložení na ponton a převezení do přístavu. Ve vzdálenosti 500 metrů od místa nálezu bomby musely být evakuovány ještě další firemní budovy i sídlo Evropské agentury pro bezpečnost letectví (EASA). Naopak civilních obyvatel se evakuace téměř nedotkla. Podle úřadů byla během nařízené evakuace pozastavena lodní a železniční doprava přes jeden z kolínských mostů.

Nález bomb z druhé světové války není v Kolíně nad Rýnem ničím neobvyklým, naposledy podobná evakuace zasáhla sídlo stanice RTL v roce 2020, kdy se vysílání pořadu Punkt 12 přesunulo do Berlína.

Kolín nd Rýnem (ČTK)

Hlavní stránka