lupa x
user

Regulátoři v EU se zabývají sporem mezi společnostmi Apple a Epic

Regulátoři v EU se zabývají sporem mezi společnostmi Apple a Epic

10.03.2024 , Aktualizováno 08.03.2024

Redakce

Regulátoři v Evropské unii se zabývají rozhodnutím americké technologické společnosti Apple zabránit výrobci videoher Epic Games ve spuštění vlastního obchodu na chytrých telefonech iPhone a počítačových tabletech iPad v Evropě. Evropská komise (EK) dnes podle agentury Reuters uvedla, že požádala Apple o vysvětlení tohoto kroku a zkoumá, zda postup firmy neporušuje pravidla EU.

Regulátoři v EU se zabývají sporem mezi společnostmi Apple a Epic

Foto: Shutterstock

Společnost Apple ve středu zrušila nový vývojářský účet, který firma Epic vytvořila ve Švédsku ve snaze dostat svou populární hru Fortnite zpět na přístroje iPhone a iPad v Evropě prostřednictvím vlastního obchodu. Firma Epic tak chtěla využít nová pravidla EU známá jako Akt o digitálních trzích (DMA). Ta dnes vstupují v platnost a požadují, aby Apple otevřel svůj ekosystém konkurenci.

Epic tvrdí, že zablokováním vývojářského účtu se Apple zbavil jednoho z největších potenciálních konkurentů pro vlastní obchod App Store. „Je to vážné porušení DMA a ukazuje to, že Apple nemá v úmyslu umožnit skutečnou konkurenci na zařízeních s operačním systémem iOS,“ uvedla firma.

Firmy Apple a Epic spolu od roku 2020 vedou právní spory kvůli 30procentnímu poplatku, který si obchod App Store účtuje u nákupů v mobilních aplikacích, jež si uživatelé jeho prostřednictvím stáhnou. Epic hru Fortnite v létě 2020 vybavil vlastní platební bránou zabudovanou přímo v aplikaci, aby se poplatku vyhnul. Apple následně hru Fortnite z obchodu App Store stáhl.

Apple tvrdí, že právo zrušit vývojářský účet mu poskytly soudy kvůli porušování smluvních závazků ze strany firmy Epic. „Ve světle dřívějších a současných praktik společnosti Epic se Apple rozhodl toto právo využít,“ uvedla dnes firma.

Brusel (ČTK)

Hlavní stránka