lupa x
user

Ubylo neplatičů za dálniční známky

Ubylo neplatičů za dálniční známky

11.07.2024

Redakce

​Bezmála sto tisíc korun vybrali ústečtí celníci během prvního prázdninového týdne na pokutách od řidičů jedoucích po dálnici D8 bez uhrazeného poplatku.

Ubylo neplatičů za dálniční známky

Foto: Shutterstock 
Začátek letních prázdnin a s ním související turistická či dovolenková sezóna se odrazil i na zvýšeném počtu řidičů jedoucích po dálnici D8. Řada z nich však časový poplatek, tzv. elektronickou dálniční známku opomíjí uhradit.
Během prvního prázdninového týdne (od 1. 7. do 7. 7.) celníci odhalili na dálnici D8 mezi státní hranicí a Prahou 59 porušení, spočívající v absenci uhrazení dálničního poplatku. Za tento přestupek uložili neukázněným řidičům pokuty v úhrnné výši 99 500 korun. Převážně se jednalo o tuzemské řidiče (75%). Průměrná pokuta činila 1 686 korun.
Od začátku roku (první pololetí) ústečtí celníci odhalili na svěřeném úseku dálnice D8 celkem 1 202 řidičů, kteří použili zpoplatněné úseky dálnice, aniž by uhradili časový poplatek. Za tento přestupek jim byly uloženy v příkazním řízení na místě pokuty v celkové výši 1 951 800 korun. Osm případů celníci postoupili do správního řízení.
Ve srovnání se stejným obdobím roku 2023 došlo k poklesu počtu přistižených hříšníků a úměrně k tomu i částky vybrané na pokutách. Loni ústečtí celníci za stejné období zjistili 1678 porušení a na místě vybrali 2 374 300 korun. Dvanáct případů skončilo ve správním řízení.
Zdroj: Celní správa 
Hlavní stránka