lupa x
user

ÚSTR ocení bojovníky za svobodu

ÚSTR ocení bojovníky za svobodu

16.01.2024

Redakce

Průběh slavnostního ceremoniálu bude letos poprvé možné sledovat také online v reálném čase od 18:00. Další novinkou je proměna vzhledu medaile, o kterou se zasloužil grafik Jaroslav Ježek z Ústavu pro studium totalitních režimů. Slavnostním večerem hosty provede uznávaný českých moderátor Marek Eben.

ÚSTR ocení bojovníky za svobodu

Patnáctý ročník pro 15 oceněných, z toho tři in memoriam

V rámci letošního jubilejního ročníku letos bude oceněno patnáct osobností, z toho tři in memoriam. Medaili letos převezme zpěvačka Marta Kubišová či spisovatel Jáchym Topol, dále pomocný biskup pražský Václav Malý, který v roce 1977 podepsal Chartu 77 a o dva roky později byl bez soudu vězněn za údajné podvracení republiky, nebo Lubomír Müller, obhájce politických vězňů a odpůrců vojenské služby, který byl stejně jako mnoho dalších osob včetně svých rodičů a sestry perzekvován pro své náboženské přesvědčení.

Mezi dalšími oceněnými jsou dále Jan Litomiský a Miroslav Lehký, oba dva signatáři a mluvčí Charty 77, Miroslav Kamil Černý, signatář Charty 77 a petice Několik vět, Stanislav Devátý, signatář Charty 77, Alexej Kelin, rusko-český intelektuál a odpůrce putinismu, Libuše Musilová, aktivistka a politická vězeňkyně, Jan Stříbrný, historik a teolog, Vilém Prečan, významný historik a zakladatel exilového Československého dokumentačního střediska nezávislé literatury.

Rudolf Battěk, československý filozof a politik, profesor Josef Kalvoda či armádní generál Lev Prchala získávají ocenění za statečnost in memoriam.

Ladislav Kudrna, ředitel Ústavu pro studium totalitních režimů:

„Dějiny jsou velkým příběhem a je pouze na nás, jak tento příběh předáme příštím generacím. Jak naše děti a vnoučata budou vnímat, co znamenalo žít v době nesvobody, v režimu založeném na potlačování lidských práv, zda si budou umět představit, co znamenalo žít v režimu, který pronásledoval jedince za jeho názor – to vše závisí pouze na nás.“

Jiří Drahoš, 1. místopředseda Senátu Parlamentu ČR:

„Ústav pro studium totalitních režimů je institucí důležitou nejen pro své vědecké a odborné výstupy, ale také pro formování názorů dnešní mladé generace na minulá léta. Ceny ÚSTR proto vnímám jako jeden ze zřetelných symbolů podpory demokracie, svobody a lidských práv.“

Medaile v novém

Autorem nového ztvárnění medaile pro rok 2023 je Jaroslav Ježek z Ústavu pro studium totalitních režimů, renomovaný grafik, který v minulosti připravil grafické koncepty řady publikací, katalogů i výstav. Původní grafický koncept z roku 2008 pracoval s vyobrazením profilu Václava Bendy s nápisem Cena za svobodu a demokracii s podtitulem Ústav pro studium totalitních režimů, rok 2016 znamená proměnu grafického konceptu s vyobrazením schodiště stoupajícímu k pomyslné svobodě s nápisem Cena za svobodu, demokracii a lidská práva. Nový koncept se zcela záměrně vzdaluje tradičnímu filigránskému vyobrazení, spoléhá na zjednodušení základních linií s důrazem na design. Ústředním tématem vyobrazení je samotné logo ústavu s uvedeným názvem instituce a letopočtem 2023. Plaketě dominuje vystouplá zlatá patina (výsledná barva pokovení), přičemž samotná medaile má rozměr 60 mm v průměru o síle 4 mm.

Letos 201

Od roku 2009 zatím Cenu ÚSTRu obdrželo 186 osobností, letošním ročníkem se číslo navyšuje o dalších 15 osobností, takže finální počet se po slavnostní ceremonii vyšplhá na 201. Nejstarší držitelkou ceny byla tehdy žijící, devětadevadesátiletá nizozemská teoložka Hebe Charlotte Kohlbrugge, která ji získala v roce 2013. Jednou z letos oceněných bude také osmadevadesátiletá Libuše Musilová, která převezme cenu osobně.

Cena václava Bendy (Ceny ÚSTR) je udělována od roku 2008 osobnostem, které sehrály význačnou roli v boji za obnovu svobody a demokracie Československé republiky v letech nesvobody (1938–1945) a komunistické totalitní moci (1948–1989).

http://www.ceskenoviny.cz/tiskove/zpravy/zive-ustr-oceni-bojovniky-za-svobodu/2465903

Hlavní stránka