lupa x
user

V rezervaci velkých kopytníků se letos narodilo již pět mláďat zubrů, tři hříbata a deset telat praturů

V rezervaci velkých kopytníků se letos narodilo již pět mláďat zubrů, tři hříbata a deset telat praturů

12.07.2024 , Aktualizováno 11.07.2024

Redakce

Sezonu bohatou na přírůstky zažívá milovická rezervace velkých kopytníků. Stádu zubrů se letos narodilo zatím pět mláďat. Počet zubrů se tak zvýšil na 46 zvířat a je tak nejvyšší za desetiletou historii rezervace. Milovické stádo tak potvrdilo svoji pozici největšího chovu těchto vzácných býložravců v České republice.

V rezervaci velkých kopytníků se letos narodilo již pět mláďat zubrů, tři hříbata a deset telat praturů

Divokým koním se v Milovicích letos zatím narodila tři hříbata a stádu zpětně šlechtěných praturů deset telat.

„Přírůstky v milovické rezervaci nejsou důležité jenom proto, že ukazují, že velcí kopytníci mají v této lokalitě vhodné podmínky. Odrostlá mláďata bezplatně poskytujeme nově vznikajícím rezervacím po celé České republice, takže přírůstky pomáhají rozšiřovat a zlevňovat tento způsob péče o velké krajinné celky,“ uvedl Dalibor Dostál, ředitel ochranářské společnosti Česká krajina, která milovickou rezervaci velkých kopytníků založila v roce 2015 ve spolupráci s vědci.

Kromě zakládání nových rezervací v Česku vyměňuje milovická rezervace přírůstky také se zahraničními lokalitami. Například zubry s chovy ve Francii a Nizozemí, divoké koně s rezervací v Německu. „Výměna zvířat je důležitá pro zajištění dostatečné genetické různorodosti stád. V uzavřených rezervacích nemají zvířata možnost migrovat, proto je převoz zvířat v rámci Evropy podstatnou součástí péče o genetickou pestrost jejich populací,“ doplnil Dalibor Dostál.

Součástí zvyšování genetické pestrosti českých stád velkých kopytníků byl i nedávný dovoz dvou samic praturů s mláďaty z Nizozemí do rezervace v Novohradských horách.

Ochranářská společnost Česká krajina na projektech spojených s ochranou přírody spolupracuje s experty z Biologického centra Akademie věd České republiky, Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích, Univerzity Karlovy v Praze, Ústavu biologie obratlovců Akademie věd České republiky, Botanické zahrady hlavního města Prahy, Zoo Liberec, České zemědělské univerzity v Praze, Mendelovy univerzity v Brně, Masarykovy univerzity v Brně a dalších odborných institucí.

Zdroj: Česká krajina 

Hlavní stránka