lupa x
user

Vláda schválila návrh nového zákona o kybernetické bezpečnosti

Vláda schválila návrh nového zákona o kybernetické bezpečnosti

21.07.2024 , Aktualizováno 19.07.2024

Redakce

Vláda České republiky 17. července 2024 projednala a schválila se změnou návrh nového zákona o kybernetické bezpečnosti. Prostřednictvím premiéra Petra Fialy ho předložil ředitel Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) Lukáš Kintr.

Vláda schválila návrh nového zákona o kybernetické bezpečnosti

Foto: Shutterstock 

Cílem nového zákona je především posílení kybernetické bezpečnosti České republiky v kontextu rostoucího významu i kvantity kybernetických hrozeb a jeho schválení vládou je tedy krokem správným směrem. „Jsem rád, že se takto důležitý zákon, který povede k posílení bezpečnosti České republiky, posouvá v legislativním procesu do další fáze,“ uvedl ředitel NÚKIB Lukáš Kintr.

Vláda návrh nového zákona schválila se změnou, která se týká mechanismu prověřování bezpečnosti dodavatelského řetězce. K této změně i obsahu vládní debaty se vyjádřil Ivan Bartoš, místopředseda vlády pro digitalizaci: „Řešila se role vlády v případě, že by nastala náhlá událost a ten klasický cyklus, který je třeba k výměně nějaké technologie za technologii bezpečnější, byl nějakým způsobem akcelerován nebo narušen, například kvůli složité geopolitické události.“ Bartoš vysvětlil, že za takové situace by rozhodnutí o výměně technologií spočívalo na vládě. „Byla složitá debata, zda něco takového může rozhodnout pouze NÚKIB jako garant kybernetické bezpečnosti, nebo je na to potřeba větší autority. Z logiky věci s takovým rozhodnutím přicházejí nějaké náklady pro komerční subjekty, které často poskytují tu infrastrukturu. Je správně, že takové rozhodnutí, které může mít dopady třeba i na výdaje státního rozpočtu, má dělat vláda,“ dodal vicepremiér.

Zákon by nyní, po zapracování vládou požadovaných úprav, měl být předložen do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky.

Zdroj: NÚKIB

Hlavní stránka