lupa x
user

Začaly Týdny mediálního vzdělávání, zapojí se 250 škol

Začaly Týdny mediálního vzdělávání, zapojí se 250 škol

07.05.2024

Redakce

Do Týdnů mediálního vzdělávání se letos zapojí 250 škol z více než 90 měst, tedy více škol než v minulosti. Akci organizuje poosmé program Jeden svět na školách (JSNS) od organizace Člověk v tísni. Žáci a studenti základních a středních škol se mohou do 17. května účastnit diskusí o novinářské práci, novinkou akce je veletrh mediálního vzdělávání. Speciální nabídku připravili organizátoři pro odborné školy a učiliště. Cílem je zlepšit u mladých lidí znalosti o médiích.

Začaly Týdny mediálního vzdělávání, zapojí se 250 škol

Foto: Shutterstock 

„Vést žáky k tomu, aby konzumovali mediální obsahy obezřetně, aby si byli schopní najít potřebné informace a rozlišovat mezi nimi a kriticky je posuzovat, je důležité už od prvního stupně základních škol,“ uvedl ředitel Jednoho světa na školách Karel Strachota. „To si ve stále větší míře uvědomují jak vyučující, tak vedení základních a středních škol,“ dodal. Na základních a středních školách podle něj žáci mediální výchovu ve výuce nemají.

Do týdnů mediálního vzdělávání se zapojili vyučující z 250 škol a dalších institucí, loni jich bylo přes 150. Akci tvoří hlavně workshopy, které se letos zaměří například na témata jako umělá inteligence ve výuce, objektivita médií, kyberšikana, ostrakizace, nástrahy TikToku či digitální wellbeing.

„Novinkou letošního ročníku je veletrh mediálního vzdělávání – celodenní vzdělávací, ale také networkingová akce, kde se na jednom místě potká přes 20 organizací a médií se svými workshopy, ukázkami prací a interaktivními stánky,“ uvedl Strachota. Veletrh mediálního vzdělávání bude v úterý 7. května v Centru současného umění DOX v Praze.

Účastníci se budou moct zúčastnit také dvou debat na téma Svoboda médií a Média a (EU) volby, kde budou novináři z týdeníku Respekt, České tiskové kanceláře (ČTK), slovenského Denníku N, Českého rozhlasu nebo Seznam zpráv. V Plzni, Brně a Ostravě se uskuteční debaty na téma Novinářská profese a vše, co se jí týká.

Letošní ročník akce předchází volbám do Evropského parlamentu, proto organizátoři vytvořili příručku zaměřující se na kritické posuzování informací o Evropské unii. „Diskuzi o pozitivech i problémech evropské integrace často znesnadňuje zkratkovité, bulvarizační či manipulativní informování. Nabídku vzdělávacích materiálů, plakátů a publikací jsme proto v letošním roce doplnili o novou didaktickou příručku s názvem Obraz Evropské unie v médiích,“ řekl Strachota.

Střední odborné školy a učiliště, jejichž žáci mají podle průzkumu od JSNS horší výsledky v mediální gramotnosti než jejich vrstevníci z jiných druhů škol, mohou využít ukázkové hodiny s konzultacemi s vyučujícími, kteří mají s mediální výchovou zkušenosti.

Zapojené školy získají od organizátorů balíček s publikacemi a didaktickými materiály pro odbornou přípravu a výuku. Po skončení akce budou dostupné na webu JSNS.

Praha (ČTK)

Hlavní stránka