lupa x
user

Zlomené srdce, prázdná peněženka. Pozor na valentýnské krypto podvodníky

Zlomené srdce, prázdná peněženka. Pozor na valentýnské krypto podvodníky

15.02.2024 , Aktualizováno 14.02.2024

Redakce

Podle údajů společnosti Binance za rok 2023 tvořily romantické podvody zhruba 2 % všech nahlášených případů finančních podvodů.

Zlomené srdce, prázdná peněženka. Pozor na valentýnské krypto podvodníky

Foto: Shutterstock

Ačkoli se toto procento může zdát skromné, kolektivní finanční ztráty, které oběti utrpěly, přesáhly desítky milionů dolarů, v průměru téměř 14.000 USD na oběť. Zpráva FTC uvádí, že 34 % celkových nahlášených ztrát bylo spojeno právě s kryptoměnami. Podvodníci se tak snaží adaptovat své metody na rostoucí popularitu digitálních měn.

„Oběti jsou lákány na seznamovacích aplikacích k investování do falešných kryptoměnových příležitostí s vysokými výnosy. Po malých vstupních vkladech, které se zdají být legitimní či dokonce výdělečné, jsou oběti podvedeny k větším investicím. Když si oběti uvědomí, že se staly obětí podvodu, bývá už pozdě.“ ilustruje Erin Fracolli, vedoucí globálního zpravodajství a vyšetřování ve společnosti Binance.

Přestože romantické podvody a s nimi spojené finanční ztráty zůstávají v digitálním světě významným rizikem, přední hráči na trhu s kryptoměnami, jako je Binance, se proti nim aktivně staví. Binance, největší kryptoměnová burza, například rozvíjí pokročilé bezpečnostní protokoly a spolupracuje s orgány činnými v trestním řízení, aby omezila možnosti pro podvodníky a zvýšila ochranu svých uživatelů. Tato snaha přispívá k postupnému snižování podvodných aktivit v kryptoměnovém sektoru. I díky těmto aktivitám se podle nejnovější zprávy společnosti Chainalysis 2024 Crypto Crime Report podíl veškerého objemu kryptoměnových transakcí spojených s nezákonnou činností snížil z 0,42 % v roce 2022 na pouhých 0,34 %.

Těmto podvodům se však lze bránit. Důležité je udržovat komunikaci přímo v ověřených seznamovacích aplikacích a být opatrní vůči profilům, které vypadají až příliš dokonale. Je běžné, že podvodníci využívají falešné identity a fotografie, někdy dokonce s využitím AI. Důležité je zachovat ostražitost, pečlivě si všímat jakýchkoli nesrovnalostí a vyhnout se rychlému sdílení osobních informací nebo posílání peněz.

Praha (ČTK)

Hlavní stránka