lupa x
user

Británie by mohla požadovat, aby Facebook prodal službu Giphy.

Británie by mohla požadovat, aby Facebook prodal službu Giphy.

13.08.2021

Redakce

Británie by mohla požadovat, aby Facebook prodal službu Giphy.

Británie by mohla požadovat, aby americká internetová společnost Facebook prodala službu pro tvorbu a sdílení animovaných obrázků Giphy. Britský Úřad pro hospodářskou soutěž a trhy (CMA) totiž dospěl k závěru, že loňské převzetí služby firmou Facebook bude mít negativní dopady na hospodářskou soutěž. Informovala o tom dnes agentura Reuters. Facebook s výsledky vyšetřování úřadu nesouhlasí.

Služba Giphy provozuje knihovnu animovaných obrázků ve formátu GIF. Mnozí uživatelé internetu tyto obrázky používají v příspěvcích na sociálních médiích.

„Převzetí Giphy by mohlo vést k tomu, že Facebook obrázky ve formátu GIF stáhne z konkurenčních platforem, nebo bude za jejich zpřístupnění požadovat více údajů o uživatelích. Rovněž to odstraňuje potenciálního rivala Facebooku,“ uvedl Stuart McIntosh z CMA.

Facebook v reakci uvedl, že převzetí služby Giphy je podle něj „v nejlepším zájmu lidí i podniků v Británii a po celém světě“. „Nadále budeme s CMA spolupracovat, abychom vyřešili mylný názor, že dohoda (o převzetí služby Giphy) poškozuje hospodářskou soutěž,“ uvedla firma.

Službu Giphy koupil Facebook loni v květnu. Uvedl tehdy, že ji hodlá integrovat do své sociální sítě pro sdílení fotografií Instagram. Dodal nicméně, že animované obrázky ve formátu GIF ze služby Giphy bude nadále možné využívat i na jiných platformách.

Finanční podmínky převzetí firma nezveřejnila. Podle serveru Axios se ale hodnota transakce pohybovala kolem 400 milionů dolarů (téměř devět miliard Kč).

Londýn 12. srpna (ČTK)

Hlavní stránka