lupa x
user

Rada ČRo: Kritéria tendru na nového ředitele splnil jen ten současný Zavoral.

Rada ČRo: Kritéria tendru na nového ředitele splnil jen ten současný Zavoral.

23.08.2021

Redakce

Rada ČRo: Kritéria tendru na nového ředitele splnil jen ten současný Zavoral.

Formální kritéria výběrového řízení na nového generálního ředitele Českého rozhlasu (CRo) splnil jen stávající šéf René Zavoral. Další dva uchazeči Karel Drgáč a Pavel Emanovský podmínkám tendru nevyhověli. Oznámila to dnes Rada ČRo, která nového generálního ředitele vybírá.

Rada vypsala tendr před měsícem. Uchazeči mohli nabídky podávat do 16. srpna. O dalším postupu bude rada rozhodovat na svém středečním zasedání.

Podle notářského zápisu, který rada zveřejnila, Drgáč mimo jiné nepřiložil úředně ověřenou kopii lustračního osvědčení, ale jen prostou, nebo čestné prohlášení o splnění dalších zákonných předpokladů. Obálka s jeho přihláškou nebyla přelepena štítkem s jeho podpisem a vypadala, že jí někdo otevřel a opět zalepil. Přelepená a podepsaná nebyla ani obálka Emanovského, ta navíc neobsahovala ani přihlášku do tendru, ale jen listinu označenou jako Mediální nóta Táni Antoinetty II. z 08.08. L.P. 2021.

Generálního ředitele vybírají a jmenují radní na šest let. Současnému šéfovi Zavoralovi vyprší mandát příští rok v lednu. Výběr měl podle odhadu radních trvat zhruba dva měsíce. Při minulé volbě rada vybírala z 26 uchazečů.

Rada Českého rozhlasu má devět členů. Jejím prostřednictvím veřejnost uplatňuje své právo kontrolovat veřejnoprávní médium. Do působnosti rady náleží vedle jmenování a odvolání generálního ředitele například schvalování rozpočtu. ČRo letos hospodaří s vyrovnaným rozpočtem 2,3 miliardy Kč.

Praha 23. srpna (ČTK)

Hlavní stránka